Dodik: Veleposlanik SAD-a je budala. Trenirao sam boks. Razbio bih ga kao zvečku

Foto: Pixsell/Armin Durgut

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je lažima navode iz objašnjenja novih američkih sankcija uvedenih kompanijama u vlasništvu njegove obitelji i pri tome najavio da bi se fizički obračunao s veleposlanikom te zemlje Michaelom Murphyjem.

"Puno laži, puno pretpostavki. Ne može laž biti politika", rekao je Dodik u intervjuu za tiskano izdanje sarajevskog Dnevnog Avaza. Američka administracija proširila je popis sankcioniranih osoba i kompanija čiji je vlasnik Dodikov sin Igor te nizu tvrtki sa sjedištem u Banjoj Luci i Laktašima, kao i UNA televiziji.

Dodik: Optužbe su smiješne

Iz Ureda za kontrolu imovine stranaca (OFAC) ministarstva financija SAD-a naveli su kako te kompanije čine mrežu glavnih izvora prihoda srpskog čelnika Milorada Dodika i njegove obitelji koji su od ranije pod sankcijama zbog podrivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, a optužili su ih i za koruptivna djela. 

Dodik pak tvrdi kako su sve optužbe neosnovane i smiješne te da lokalno Tužiteljstvo u BiH nema nikakvih dokaza o navodom kriminalu. Za njegov progon najodgovornijim je ocijenio aktualnog američkog veleposlanika u BiH kojega je nazvao raznim pogrdnim imenima. Dodao je kako bi se i fizički obračunao s njim, navodeći kako je trenirao boks.

"Razbio bih ga kao zvečku. Za dvije minute"

"Razbio bih ga kao zvečku. Za dvije minute", istaknuo je čelnik RS-a. Na opasku novinara kako Murphy ipak nije ista boksačka kategorija, Dodik je odgovorio da je ''dovoljno velika budala". Na upit prijete li Bosni i Hercegovini novi ratni sukobi, Dodik je rekao kako to treba spriječiti.

"Sada treba izbjeći bilo kakav sukob. Prije mjesec dana nema tko nije u Sarajevu pričao bit će rat. Ja nisam čovjek rata", rekao je. Dodik je u više navrata najavljivao odcjepljenje Republike Srpske od Bosne i Hercegovine, na što je više bošnjačkih dužnosnika odgovorilo kako se to ne može dogoditi bez rata.

Za UN-ovu Rezoluciju o Srebrenici čelnik Republike Srpske je rekao da je ispolitizirana, navodeći kako se tamo dogodio zločin, te je izrazio "pijetet i sućut obiteljima stradalih". Opća skupština UN-a u svibnju je donijela rezoluciju kojom podsjeća na genocid nad Bošnjacima Srebrenice 1995., poziva na poštivanje žrtava i činjenica utvrđenih sudskim presudama te na uspostavu međunarodnog dana sjećanja na taj zločin.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.