Dodik želi sastanak s Macronom: "To će biti ključno u razumijevanju stanja u BiH"

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

MILORAD DODIK, član Predsjedništva BiH, pozvao je predsjednika Francuske Emmanuela Macrona na sastanak nakon što je Macron sinoć pobijedio na izborima.

Kako piše Klix, Dodik je naveo da ga ohrabruje Macronova izjava da će se zalagati za obranu demokracije pa ga je podsjetio na svoje pismo od 15. studenog 2021. godine.

U pismu ga je Dodik pozvao na održavanje sastanka "u svjetlu trenutačne političke situacije u Republici Srpskoj i BiH kao i na zapadnom Balkanu". 

"Uvjeren sam da će susret biti ključna karika u razumijevanju trenutnog stanja u BiH"

Šef SNSD-a izrazio je svoju namjeru da na sastanku pokušaju zajednički pronaći kompromisno rješenje za izlazak iz novonastale situacije.

"Otvoren sam za susret na lokaciji u što skorijem terminu koji predložite i spreman da to bude ili na neutralnom terenu po Vašem izboru ili u nekoj od Vaših institucija. Francuska bez ikakve sumnje spada u red najvažnijih vanjskopolitičkih i trgovinskih partnera BiH. Razumijevanje i podrška Francuske i Vas kao lidera od neizmjerne je važnosti u navedenom kontekstu", ustvrdio je Dodik.

Dodik je zaključio da će francuski predsjednik biti u mogućnosti prihvatiti predloženi sastanak. "Uvjeren sam da će predstojeći susret biti ključna karika u razumijevanju trenutnog stanja u BiH, ali istovremeno i dodatni impuls razvoju dobrih političkih i ekonomskih odnosa naroda BiH i Francuske", zaključio je.

Klix podsjeća da je Dodik ranije ostvario bliske veze s pristašama poražene Marine Le Pen.

Pročitajte više