"Dodikove izjave podsjećaju na Miloševićevu retoriku"

IZJAVE premijera Republike Srpske Milorada Dodika izrečene ovog vikenda na skupštini Srpskog narodnog vijeća, ali i nakon njega, osudio je i glasnogovornik hrvatske Vlade Zlatko Mehun rekavši da je riječ o retorici koja podsjeća na retoriku iz Miloševićeva doba.

"Podržavamo BiH kakva je i stvorena, kao zemlju sastavljenu od dva entiteta i tri ravnopravna naroda, i sve izjave koje Dodik daje najoštrije osuđujemo i ne možemo se složiti ni s tonom niti s načinom kako je on to interpretirao u protekla dva dana, što u Zagrebu, što u Banjoj Luci", zaključio je glasnogovornik Vlade RH.

Glasnogovornik hrvatske Vlade kaže da se nikako ne mogu prihvatiti optužbe da je Hrvatska stvarana na principima genocidnosti, te da se tako nastoje zamijeniti uloge agresora i žrtve, što je zamjena teza.

"Nažalost, nije prvi put da Dodik upotrebljava takvu retoriku, primjerenu nekim bivšim vremenima, iz Miloševićeva doba, a znamo kuda je takva retorika i takva politika dovela, prije svega Srbe kao narod, i sve druge narode na prostoru bivše zajedničke države", rekao je Mehun.

Silajdžić: Dodik potvrđuje potrebu daljnjeg angažmana međunarodne zajednice u BiH

Političari i mediji su posvetili veliku pozornost Dodikovim izjavam izrečenim ovog vikenda te donose niz reakcija. Tako je predsjedatelj Predsjedništva BiH Haris Silajdžić upozorio je kako Dodikovi istupi u Zagrebu predstavljaju nastavak sve otvorenijih nasrtaja rukovodstva Republike Srpske na ustavno-pravni položaj BiH.

"Dodik zanemaruje osnovne činjenice, ruši ugled BiH izvan njenih granica i otvoreno aludira na promjenu tih granica u vrijeme kada cijela Europa teži procesu integracija", stoji u Silajdžićevoj izjavi za Oslobođenje.

Silajdžić kaže da ovi Dodikovi napadi samo još jednom potvrđuju nužnost daljeg angažiranja međunarodne zajednice u BiH jer nagovještavaju opasnost da iz retorike prerastu u konkretne poteze u slučaju preranog odlaska Ureda Visokog predstavnik.

Izetbegović: Dodik puno priča i prijeti, ali na kraju radi stvari koje jačaju BiH

Bakir Izetbegović, potpredsjednik SDA, kazao je za "Dnevni Avaz" da to "nije ništa novo od Dodika, ali je sreća da ono što, na kraju krajeva, Dodik uradi i nije tako loše kao što su njegove riječi". Izetbegović smatra da bi postalo opasno kada bi Dodikovi postupci počeli pratiti te riječi, ali ne misli da bi se to moglo i dogoditi.

"To je za sada samo njegova retorika. On puno priča i prijeti, ali na kraju radi stvari koje jačaju BiH, jer čak i ekonomski oporavak tog dijela BiH ide u prilog BiH. Dodiku je najbolje odgovorio Mesić, kazavši da je BiH konstanta već tisuću godina. Može Dodik pričati što hoće, ali on je došao iz BiH i BiH će uvijek biti, a ovakve njegove riječi mogu samo ugroziti RS" ističe Izetbegović u izjavi za "Dnevni avaz".

Izetbegović smatra kako je u pitanju samo Dodikova taktika kojom on pokušava uz sebe zadržati onaj radikalni dio Srba u RS kako bi se oni manje priklanjali radikalima i SDS-u.

Belkić: Izgleda da Dodik preuzima ulogu koja je neslavno završila, ulogu Miloševića

Beriz Belkić, potpredsjednik Stranke za BiH je izjavio kako više zaista ne može vjerovati da Dodik još vjeruje u ono što priča, ali ga čudi zašto ne reagira međunarodna zajednica.

"Dodik je kontraproduktivan i za RS i za srpski narod i stvarno je krajnje vrijeme da se okani te retorike i okrene svojoj vlastitoj zemlji. Za Srbiju se ima tko brinuti, ali izgleda da Dodik preuzima ulogu koja je neslavno završila, ulogu Miloševića" konstatirao je  Belkić za Dnevni Avaz.

SDP BiH: Dio odgovornosti za Dodikovo ponašanje snosi i Ured visokog predstavnika

Reagirala je i najveća oporbena stranka BiH  Socijaldemokratska partija BiH (SDP)  je ocijenivši kako dio odgovornosti za bahato ponašanje premijera RS snosi i Ured visokog predstavnika (OHR) koji već mjesecima tolerira takvo stanje.

"U nedostatku rezultata Dodik konstantno ispaljuje nacionalističke i separatističke izjave ne bi li se narod nečim bavio dok on provodi posljednje velike pljačke i pustošenje manjeg entiteta BiH", stoji u izjavi SDP-a.

SDP BiH "oštro osuđuje pasivnost i šutnju Visokog predstavnika Miroslava Lajčaka" te ga pozivaju da napokon počne djelovati sukladno mandatu kojega ima i da sankcionira antidaytonsko djelovanje Milorada Dodika.

Glasnogovornik Lajčaka: Jasno je da je BiH neupitna i njen teritorijalni integritet zajamčeni

Glasnogovornik Visokog predstavnika Miroslava Lajčaka Oleg Milišić rekao je kako su sve ovo "prazne priče" koje su ujedno dio i predizborne retorike te je poručio kako je jasno da je BiH neupitna a njen teritorijalni integritet i suverenitet zajamčeni.

Podsjetimo, dan nakon što su se pristojno pozdravili tijekom gostovanja Milorada Dodika na prvom velikom skupu kojeg je organiziralo Srpsko narodno vijeće, Mesić i Dodik ostavili su iza sebe kurtoaziju pa se nastavili prepucavati preko medija.

Nakon što mu je Dodik poručio da radije šuti jer da je Hrvatska nastala na etničkom čišćenju, Mesić je Dodiku odgovorio da je bezobrazan i neukusan.

"To je krajni bezobrazluk! Gospodin Dodik dobro zna da je Republika Srpska nastala etničkim čišćenjem i sada on dolazi u Hrvatsku pozivati Srbe, ako im je teško u Hrvatskoj, da dođu u Republiku Srpsku. Dakle, još jedan bezobrazluk!", kazao je Mesić.

D.M.
Foto: V.H.

Pročitajte više