DODJELOM NAGRADA ZAVRŠENI 14. MARULIĆEVI DANI

Festival hrvatske drame i autorskog kazališta, "Marulićevi dani", završen je večeras u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Splitu dodjelom nagrada "Marul", nagrada publike i medijskog pokrovitelja te izvođenjem predstave, izvan konkurencije, Satiričkog kazališta Kerempuh "Balkanski špijun", Dušana Kovačevića, u režiji i adaptaciji Mustafe Nadarevića.

Ocjenjivački sud - u kojem su bili kostimografkinja Ingrid Begović, dramaturginja Tajana Gašparović, glumac Rade Perković, ravnatelj Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci Sandro Damiani i filmski redatelj Branko Ivanda - nakon 10 odgledanih predstava hrvatskih i jednog kazališta iz Beograda, u odbiru izbornika Jasena Boke, dodijelio je 13 nagrada u 10 kategorija.

"Marula" za predstavu u cjelini dobio je "Otok Svetoga Ciprijana", u izvedbi splitskog HNK, autorice Lade Martinac Kralj na temelju Marinkovićevih novela, u režiji Ivice Kunčevića.

"Marula" za režiju dobio je Damir Zlatar Frey, za predstavu "Božanska glad",Teatra ITD iz Zagreba, koju je, prema romanu Slavenke Drakulić, dramatizirao Darko Lukić.

Nagrade "Marul" za glumačka ostvarenja dodjeljene se: Kseniji Prohaski za ulogu Filumene Marturano, u istoimenoj predstavi riječkog HNK Ivana pl. Zajca; Alenu Liveriću za ulogu Domenica Soriana u toj predstavi; te Peri Kvrgiću za ulogu Medarda i Ratku Glavini za ulogu Frane Mandalina u predstavi "Otok Svetoga Ciprijana" splitskog HNK.

"Marul" za izvedeni dramski tekst dodijeljen je mladom dramatičaru Ivanu Vidiću za dramu "Groznica" u izvedbi Akademije dramske umjetnosti iz Zagreba i kazališta "Gavella" te za tekst drame "Octopussy" u izvedbi zagrebačkog HNK.

Žiri je prvi put dodijelio nagradu najuspješnijem ansamblu mladih autora - i to redatelju Saši Anočiću, te glumcima Dariji Lorenci, Rakanu Rushaidatu i Bojanu Navojcu za predstavu "To samo bog zna", u koprodukciji Teatra Exit iz Zagreba i NUS Barutana iz Osijeka.

"Marula" za dramaturšku obradu dobila je Lada Martinac Kralj, a za kostimografiju Danica Dedijer, obje za predstavu "Otok Svetoga Ciprijana".

Za scenografiju "Marula" je dobio Damir Zlatar Frey za predstavu "Božanska glad", a za scensku glazbu i oblikovanje svjetla u istoj predstavi nagrađeni su Hrvoje Crnić Boxer i Miljenko Bengaz.

Nagrada publike "Milan Begović" pripala je predstavi "Dvije" Tene Štivičić u izvedbi "Ateljea 212" iz Beograda u režiji Snježane Banović. Nagradu su primili autorica i direktor Ateljea 212, Svetozar Cvetković.

Žiri čitatelja "Slobodne Dalmacije", medijskog pokrovitelja Festivala, nagradu za najbolje glumačko ostvarenje dodjelio je Dariji Lorenci za ulogu Tereze u predstavi "Božanska glad" Teatra andTD iz Zagreba.

14. Marulićeve dane zatvorio je pomoćnik ministra kulture Srećko Šestan.

Inače, Festival, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, počeo je u Splitu 21. travnja kada je nakon dodjele nagrada "Marin Držić" za novi dramski tekst, premijerno izveden nagrađeni "Otok Svetoga Cirpijana". U konkurenciji je predstavljeno 10 predstava splitskoga, varaždinskoga, riječkoga i zagrebačkog HNK-a, teatra Kufer, Akademije dramskih umjetnosti i Gavele, Teatra andTD i Exit iz Zagreba te Trafik iz Rijeke i, prvi put, jednog kazališta iz Srbije i Crne Gore - beogradskog Ateljea 212.

Festival hrvatske drame i autorskog kazališta ove je godine bio obogaćen popratnim programom pod nazivom "Hrvatski dramatičar u središtu", tijekom kojega se na okruglom stolu "Kakve Marulićeve dane želimo?" raspravljalo o promjeni koncepcije Marulićevih dana.

(Hina) xdstr ysp

Pročitajte više