Dogovor oko monitoringa: Bruxelles će prije izricanja kazne slati Zagrebu "pismo upozorenja"



PREMA svemu sudeći Europsko će Vijeće, zajedno s Europskom komisijom, stalno nadgledati ispunjava li Hrvatska uvjete za članstvo u Europsku uniju, a danas je dogovoreno u Luxemburgu na sastanku šefova EU diplomacije kako će to biti formulirano u posebnom dokumentu gdje će stajati da će u slučaju da se službeni Zagreb ne pridržava obveza poduzimati  "posebne mjere".

Kako neslužbeno doznajemo iz diplomatskih krugova, sasvim je sigurno i o tome je postignut dogovor, da se Hrvatsku neće moći kazniti uskraćivanjem članstva u Europsku uniju ili odgodom ulaska. Sve druge opcije su za sada otvorene, od "udaranja po džepu" odnosno financijskim kaznama pa do uskraćivanja određenih EU fondova.

Prvo ide upozorenje

Kako doznajemo, prije izricanja kazne Zagrebu iz Bruxellesa će poslati "pismo upozorenja", a ukoliko ni nakon toga neće biti poboljšanja ide i primjerena kazna. No za sada nije dogovoreno u kojem obliku.

"Monitoring" bi započeo od trenutka kada se zaključe pregovori pa do 1. srpnja 2013. godine kada bi Hrvatska trebala postati članicom EU.

Šefovi diplomacija su složni kako monitoring bez kazni ne bi imao dovoljan učinak i utjecaj na Hrvatsku, no s druge strane ne žele više previše pritiskati službeni Zagreb koji je do Bruxellesa imao puni duži put nego "problematične" Bugarska i Rumunjska, doznajemo iz veleposlaničkih krugova.

Za sada se dogovorili da nema odgode članstva


Naime, traženje kompromisnog rješenja oko problema zvanog Hrvatska, bila je glavna tema današnjeg drugog dana sastanka ministara vanjskih poslova EU-a. Sudeći prema izjavama glavnih aktera čini se da je rješenje na pomolu.

"Dakle pomirili smo dvije stvari, ostvarili smo proširenje i omogućili Hrvatskoj da potencijalno bude uspješna priča proširenja, a istodobno postigli da se to ostvari bez popuštanja ili da se proširenje događa iz pukog zadovoljstva", rekao je francuski ministar za europska pitanja Laurant Wauquiez u izjavi za Deutsche Welle. Također u izjavi za DPA je dodao i kako se radi o "pravom mixu" te da je puno optimističniji nakon današnjeg sastanka.

Njemačka novinska agencija u posjedu je nacrta dogovora EU ministara, no kažu kako se još uvijek ne spominju sankcije za Hrvatsku u procesu monitoringa.

Hoyer: Prepreka više nema

Recimo i kako se s francuskim kolegom složio i njemački državni ministar Werner Hoyer naglašavajući kako se njemačko-francuska suradnja pokazala bitnom prije svega oko pitanja monitoringa.

"Izgleda da su uklonjene sve prepreke, pa stoga ja ne vidim da išta sprječava da se ostvari dogovor. Naravno, ovog trenutka još nije postignut, ali smatram da smo na vrlo dobrom putu“, rekao je ovaj njemački dužnosnik dodajući da su poglavlja oko tržišnog natjecanja i pravosuđe na dobrom putu da se zatvore.

Martony: Dogovorit ćemo se oko teksta za Hrvatsku


"Ne bi govorio o datumu, ali smatram da će Hrvatska 2013.godine biti članica Europske unije.“, rekao je Hoyer, dok je Eniko Györi, mađarska državna tajnica izrazila nadu da će se donijeti politička odluka na sastanku Europskog vijeća i oko monitoringa.

Janos Martony  šef mađarske diplomacije bio je vrlo optimističan oko Hrvatske.

"Mislim da će sve biti u redu te da ćemo se dogovoriti oko teksta i na tom radimo. Smatram da će to biti iznimno važan sastanak Europskog vijeća 23. lipnja, važan za Hrvatsku ali i za Europu“, naglasio je Martony.

Poljaci spremni za potpis

Poljski ministar za europska pitanja Mikolaj Dowgielewicz rekao je da bi Ugovor o pristupanju trebao  biti potpisan tijekom poljskog predsjedanja Europskom unijom koje počinje 1. srpnja i traje 6 mjeseci.

Pročitajte više