Dogovorena suradnja parlamenta Srbije i Mađarske

PARLAMENTI Mađarske i Srbije utemeljit će zajedničko tijelo, Stol za toleranciju, koje će se baviti odnosima dviju zemalja i njihovih parlamenata te rješavanjem mogućih međunacionalnih problema, dogovorili su se u srijedu u Beogradu predsjednica mađarskog parlamenta Katalin Sili i predsjednik Skupštine Srbije Predrag Marković.

Predsjednica mađarskog parlamenta kazala je nakon susreta s Markovićem da je "veliki iskorak" činjenica da su u razgovorima, u sklopu srbijanskog parlamentarnog izaslanstva, sudjelovali i predsjednik Nacionalnog vijeća vojvođanskih Mađara Laslo Joza i gradonačelnik Subotice Geza Kučera, te je naglasila da je Mađarska spremna Srbiji prenijeti svoja iskustva u procesu euroatlanskih integracija.

"Drago mi je što je predsjednik Skupštine Srbije prihvatio naš prijedlog o pokretanju programa tolerancije i što smo se složili u ideji formiranja Stola za toleranciju, u okviru kojeg će naša dva parlamenta učiniti sve da se otvori novo poglavlje kad je posrijedi gospodarska suradnja, poštivanje ljudskih i manjinskih prava, obrazovanje i drugi oblici suradnje", kazala je Katalin Sili.

"Internacionalizacija problema koji su postojali i koje ne treba skrivati, ugrozila je mađarske investicije u Srbiji. Učinit ćemo sve da se takve stvari više ne događaju, a u veljači iduće godine ćemo se sastati u Subotici, kako bismo vidjeli što smo sve učinili", najavio je predsjednik srbijanskog parlamenta, kojega je Katalin Sili pozvala da u svibnju iduće godine prisustvuje sastanku predstavnika parlamenata 25 zemalja Europske unije.

Predsjednica mađarskog parlamenta sastala se u srijedu i s predsjednikom Skupštine Srbije i Crne Gore Zoranom Šamijem, te srbijanskim predsjednikom i premijerom Borisom Tadićem i Vojislavom Koštunicom, dok je u utorak navečer u Subotici razgovarala s predstavnicima političkih stranaka i vjerskim predstavnicima mađarske manjine.

Pročitajte više