Dogradonačelnicima Splita opomena, nisu smjeli primati naknadu u Vijeću za koncesije

Foto: split.hr

POVJERENSTVO za sprječavanje sukoba interesa utvrdilo je da su splitski dogradonačelnici Aida Batarelo i Goran Kovačević počinili povredu članka 7. točke d) Zakona o sprječavanju sukoba interesa istovremeno primajući plaću i naknadu za obavljanje dužnosti člana, odnosno, predsjednika Vijeća za davanje koncesijskih odobrenja za obavljanje djelatnosti na pomorskom dobru. Batarelo i Kovačević sankcionirani su opomenom.

Opravdanje: Stručne službe nas nisu upozorile

Postupak je pokrenut u srpnju 2016. godine. Batarelo i Kovačević pismeno su se očitovali, naveli su kako ih stručne službe nisu upozorile na moguću povredu zakona. Naknada im je isplaćivana temeljem uredbe o postupku davanja koncesijskog odobrenja na pomorskom dobru kojom je propisano da predsjednik i članovi Vijeća imaju pravo na naknadu od 50 kuna po izdanom odobrenju.

Čim su saznali da su moguće povrijedili zakonske odredbe, zatražili su mišljenje Povjerenstva, koje im je u svibnju odgovorilo da mogu raditi u Vijeću, ali bez prava na naknadu. Nakon što su doznali stav Povjerenstva, Kovačević i Batarelo vratili su isplaćene naknade.

Ne smiju primati naknade mimo plaće

Člankom 7. točkom d) Zakona o suzbijanju sukoba interesa propisano je da je dužnosnicima zabranjeno primati dodatnu naknadu za poslove obnašanja javnih dužnosti. U 2015. godini splitskim dogradonačelnicima je isplaćeno po 2.378 kuna. Nakon obavijesti Povjerenstva da su povrijedili zakonske odredbe, dostavili su im dokaz o izvršenim uplata, odnosno, povratom nezakonito isplaćenog novca. Povjerenstvo se odlučilo za opomenu jer su dogradonačelnici nakon zaprimanja mišljenja Povjerenstva vratili novac isplaćen za rad u Vijeću za koncesije.

Prijavio ih vijećnik stranke Pametno: Nadam se da će ispričati sugrađanima 

Batarelo i Kovačevića Povjerenstvu je prijavio Jakov Prkić, vijećnik stranke Pametno, i to u svibnju ove godine. Batarelo nam je najprije rekla kako je dobro proučila zakon i kako ne postoje prepreke oko primanja naknade, no nakon zaprimanja negativnog mišljenja Povjerenstva, odmah je vratila novac, kao i Kovačević.

Prkić nam je, pak, tada izjavio kako se Baldasarovi zamjenici možda prave naivni i nadaju da nitko neće ništa primijetiti.

"Drago mi je da prijava Povjerenstvu nije bila neosnovana. Dokazan je sukob interesa oboje zamjenika gradonačelnika. Povjerenstvo je procijenilo kako je dovoljno da ih se kazni opomenom i to mi se čini u redu. Nadam se kako će se i Aida Batarelo i Goran Kovačević ispričati našim sugrađanima zbog ovoga. To bi bio moralan čin primjeren ozbiljnim političarima", kazao nam je Jakov Prkić. 

Baldasarova zamjenica: Da mogu vratiti vrijeme...

Batarelo, pak, nakon svega kaže: "Da mogu vratiti vrijeme nikada ne bi bila u Vijeću za koncesije. Split je jedini grad koji ima dvoje zamjenika gradonačelnika u takvom vijeću. Kada nas je Gradsko vijeće postavilo, meni ni na kraj pameti nije bilo da odbijem, jer sam to shvatila kao i svaki drugi posao. Podsjetila bih i kako su stručne službe imale drugačiju interpretaciju smijemo li primati naknade. Novac smo vratili, radimo dalje."

Pročitajte više