JE LI HRVATSKA ZA ILI PROTIV PUTINA? Kolinda ga zove u goste, a Plenković je uz Veliku Britaniju

Foto: Hina, Index, Pixsell/Patrik Maček

JUČERAŠNJI dan pokazao je da je hrvatski državni vrh u priličnom raskoraku, ne samo u unutarnjoj politici, nego i u vanjskoj.


 >>EU povukla svog veleposlanika iz Moskve, Hrvatska će o Rusiji razmišljati u ponedjeljak


Jučer smo saznali od press službe Kremlja da je naša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u telefonskom razgovoru čestitala ruskom kolegi Vladimiru Putinu na njegovoj pobjedi na predsjedničkim izborima, četvrtoj po redu, i ponovila poziv u posjet Hrvatskoj "u terminu prihvatljivom za obje strane". Prvi put ga je već pozvala pri posjetu Rusiji, kada se susrela s njim u Sočiju i izrazila želju da se taj posjet dogodi tijekom ove godine.

A kasnije tog istog dana naš premijer Andrej Plenković sudjelovao je u Bruxellesu na sastanku Europskog vijeća koje je dogovorilo zajedničku izjavu, u kojoj je dalo do znanja da se "slaže s britanskom vladom da je Rusija vrlo vjerojatno odgovorna za napad u Salisburyju i da nema drugog vjerojatnog objašnjenja". Napad o kojem je riječ pokušaj je ubojstva britansko-ruskog dvostrukog špijuna Sergeja Skripala i njegove kćeri Julije, i to teškim nervnim otrovom koji je, prema svjedočanstvima ruskih zviždača, tajno razvijen osamdesetih godina u Sovjetskom Savezu. Skripalovi su i dalje u bolnici u kritičnom stanju i sumnja se da će se ikad oporaviti, a osim njih u bolnici su završila i dvojica britanskih policajaca, dok je veći broj prolaznika zatražio liječničku pomoć.

 

Plenković: Sve članice pokazale solidarnost s Britanijom


"Tijekom večere razgovarali smo o dvije bitne teme. Jedna je, dakle, nakon ovog napada u Ujedinjenom Kraljevstvu, u Salisburyju, gdje je britanska premijerka Theresa May dala podrobne informacije o kakvom je napadu riječ, kakvo je kemijsko oružje korišteno, da postoji vrlo visoka vjerojatnost da je taj napad, prema mišljenju njezinih službi i svih dostupnih informacija, organiziran od strane Ruske Federacije. Tu su sve članice pokazale solidarnost, usvojeni su dosta čvrsti zaključci, očekuje se također vrlo vjerojatno da se povuku određeni diplomatski potezi koje su već neke države članice najavile", rekao je Plenković novinarima sinoć u 2 sata poslije ponoći.

Kad su ga pitali na kakve mjere se misli, Plenković je odgovorio: “Uglavnom se u nekoliko članica EU-a razmišlja hoće li uskratiti gostoprimstvo jednom broju akreditiranih predstavnika Ruske Federacije u njihovim zemljama ili će eventualno povući na konzultacije svoje veleposlanike iz Moskve". U međuvremenu se to i počelo ostvarivati jer je EU povukao svog veleposlanika iz Moskve "na konzultacije".

Kolinda ga pozvala u posjet istog dana

Dok nam premijer s ostalim europskim čelnicima formira zajedničku frontu protiv Rusije i dogovara reakciju koja će pokazati Putinu da se ovakvi bezobzirni napadi na tlu EU-a neće tolerirati, predsjednica čestita tom Putinu i poziva ga u posjet. Dapače, bila je prvi zapadni državni lider koji je to učinio, iako su to kasnije napravili i Angela Merkel i Emmanuel Macron.

Kako je moguće da se predsjednica i premijer na tako nesložan način postavljaju prema možda i najvećem problemu s kojim se Europska unija (Velika Britanija je, podsjetimo, i dalje njena članica) ovih dana suočava. Tako očito misli i bivša premijerka Jadranka Kosor koja je na Twitteru jezgrovito komentirala: "Nikad nedefiniranija hrvatska vanjska politika".

 


A da postoji problem izgleda da je jasno i Plenkoviću. Iako je pokušao umanjiti problematičnost Kolindine čestitke i poziva Putinu, tvrdeći da se radilo o "prigodnom razgovoru nakon njegova reizbora" i "dijelu dogovora" od ranijeg posjeta Sočiju, ipak je dao do znanja da će se naći i razgovarati s njom o tome. "Mi ćemo u ponedjeljak vidjeti, kad se okupi državni vrh, malo o toj temi, kako pokazati solidarnost s Ujedinjenim Kraljevstvom zato što je ovo ozbiljan problem koji ugrožava i krši međunarodno pravo i odgovarajuće konvencije o zabrani kemijskog oružja. Riječ je o ozbiljnom problemu, većina država u ovom trenutku dijeli stav Ujedinjenog Kraljevstva", kazao je Plenković.

Hoće li se naš državni vrh uspjeti ujediniti i solidarizirati s Londonom i Bruxellesom, ili se Kolinda ipak radije "solidarizira" s Putinom, vidjet ćemo u ponedjeljak.

Pročitajte više