Dok se Trump brani teorijama zavjere, sprema mu se skandal veći od Watergatea

Foto: Hina

USLIJED navoda o tome kako su članovi njegovog kabineta održavali kontakte s ruskim dužnosnicima tijekom predizborne kampanje, Donald Trump se brani tako da optužuje obavještajne službe SAD-a. Rekao je kako obavještajne službe nelegalno 'hrane medije teorijama zavjere' kada se radi o vezama njegovog tima s Rusijom.


To je, naravno, s cijelim svijetom podijelio na Twitteru

"Mediji lažnih vijesti luduju s ovom teorijom zavjere i oslijepljeni su mržnjom. MSNBC i CNN su negledljivi. 'Fox and friends' je super!" napisao je predsjednik SAD-a na Twitteru. Rekao je i kako je cijela poveznica njegovog tima s Rusijom besmislena te kako je sve to pokušaj da se prekriju brojne pogreške u kampanji Hillary Clinton.

Čini se kako su Trumpa ovi navodi posebno razljutili jer je još jednom iskoristio priliku da izvrijeđa brojne medije: "Informacije se nelegalno daju neuspjelom @nytimes i @washingtonpost od strane obavještajne zajednice (NSA i FBI?). Baš kao u Rusiji."

Nastavio je s optužbama na račun medija i rekao kako je zapravo pravi skandal da se povjerljive informacije dijele poput slatkiša i kako to nije "američki način".

Upravo na ovakvo ponašanje upozorili su američki psihijatri, psiholozi i socijalni radnici u svojem pismu koje su poslali urednicima New York Timesu. Tamo su naglasili Trumpovu naviku da blati osobe i medije koji izlažu one informacije koje su protiv njega i koje mu se ne sviđaju. Naveli su i kako kod ličnosti poput njega takvi ispadi mogu samo eskalirati, a kako stvari stoje,  izgleda da su u pravu.


Američki mediji su trenutno puni optužbi na račun Trumpa i njegovih suradnika, a sve je usmjereno k tome da su kontaktirali s ruskim obavještajcima još za vrijeme predizborne kampanje. Sve je podsjetilo na prošlogodišnje optužbe o ruskom hakiranju koje je pomoglo Trumpu da dođe na poziciju predsjednika.

Optužbe o izdaji

Iako su Trumpovi pomoćnici neumorno poricali veze i kontakte s Rusijom, sve se počelo raspadati u noći s ponedjeljka na utorak kada je Michael Flynn dao neopozivu ostavku.

Donedavni savjetnik Trumpa za nacionalnu sigurnost je telefonirao s ruskim veleposlanikom prije nego što je stupio na dužnost u administraciji. Navodno su razgovarali o okončanju sankcija Rusiji koje je uveo Obama. Nakon toga, Flynn je o tom razgovoru lagao svom potpredsjedniku Mikeu Pencu, koji mu je povjerovao i američkoj javnosti lagao o toj temi.

Da skandal bude veći, navodno je Trump za sve saznao dva tjedna prije Pencea, ali nije ništa rekao o tome.

Danas je pak New York Times objavio kako se ne radi samo o Michaelu Flinu, nego kako imaju informacije da su četiri trumpova pomoćnika komunicirala s ruskim obavještajcima.

"Američki istražitelji i obavještajne službe presrele su tu komunikaciju manje-više u isto doba kad su otkrili dokaze o ruskom pokušaju ometanja američkih predsjedničkih izbora hakiranjem Nacionalnog odbora Demokratske stranke" objavio je New York Times.

Bivši kongresnik, Seth Moulton, je za CNN izjavio kako bi se cijeli slučaj mogao kvalificirati kao izdaja: "Rusija je glavni neprijatelj SAD-a. Ako članovi administracije u biti kuju zavjere s Rusijom - bilo to u kampanji, prije kampanje ili sada...to je sama definicija izdaje."


John McCain je rekao kako je Flynnova ostavka ozbiljna implikacija kako nešto ne funkcionira u okviru nacionalne sigurnosti.

I dok amerikanci optužuju, ruski senator Vladimir Jababrov, stao je na stranu Donalda Trumpa: Ovo je uobičajena taktika kada se nekoga pokušava diskreditirati."

Sprema li se Trumpu novi Watergate?

Trumpova povezanost s Rusijom mogla bi postati veći politički skandal od Watergatea, barem tako tvrdi jedan od američkih najiskusnijih novinara za politiku, koji je pratio priču o Watergateu i dobio priznanje za svoj rad.

Dan Rather, bivši voditelj CBS-a rekao je: "Watergate ja najveći politički skandal u mojem životu, ili je barem to bio dosad. Bilo je to najbliže što smo se približili ustavnoj krizi, barem najbliže dosad."

Ovako je opisao skandal: "Na skali armagedona od 1 do 10, Watergate bih stavio na 9. Ovaj skandal s Rusijom je zasad na 5 ili 6, ali intenzivno ubrzava svakog sata."

Rather je samo jedan od brojnih koji traže više informacija o tome koliko dugo je Trump znao za Flynnov kontakt s rusima, kao i koliko je detaljno bio upućen u te razgovore:

"Kada pogledamo Watergate, sjećamo se kraja Nixovog predsjedništva. Došlo je to kao lavina. Ali većinu vremena, moji kolege reporteri i ja smo jurili tu priču koja se kretala sporim intenzitetom. Nikad zaista nismo bili sigurni koliko ćemo otkriti i što se stvarno dogodilo. Na kraju se pokazala istina, a Nixon je došao na loš glas," rekao je Rather.

"Pametan tip, Putin."

Kao predsjednik, Trump nije kritizirao Putina i njegovu vlast nego ih je hvalio, nazivao Trumpa 'pametnim tipom' i govorio kako želi surađivati s Rusijom ako će to biti moguće.

Sada mu je stoga američka javnost manje sklona vjerovati kada se radi o Rusiji prema kojoj je Trump opetovano izražavao sklonost.

Pitanje je ima li Bijela Kuća još uvijek kredibilitet kada se radi o ovom pitanju.

Pročitajte više