Dokaz broj 17: Potpisivali ugovore "u dobroj vjeri", ali bez osiguranih sredstava!



"NATJEČAJE smo raspisali u dobroj vjeri, nismo mogli predvidjeti recesiju", objašnjava šef Uprave HAC-a Jurica Prskalo razloge zbog kojih će ta firma morati raskinuti ugovore o izgradnji s više kooperanata "teške" čak sedam milijardi kuna!

> Akcija Indexa: Pomozimo Kalmeti da smjeni Upravu HAC-a

> Tema: Index otkriva afere HAC-a


Iako su sporni ugovori potpisani ove godine, kad je već i vrapcima na grani bilo jasno da smo u krizi, Uprava HAC-a je nije mogla predvidjeti. Prskalo je ovom izjavom praktički priznao da Uprava nije sposobna planirati projekte HAC-a, ali i da su prekršili Zakon u javnoj nabavi. A u tom zakonu stoji da, prije raspisivanja javnog natječaja, moraju biti isplanirana potrebna sredstva, a u natječaju mora biti naveden izvor tih sredstava.

Laički rečeno, protuzakonito je potpisati ugovor ako znaš da ne možeš platiti ono što si obećao. A Uprava HAC-a je upravo to napravila. Opravdanje, koje smo čuli u emisiji Otvoreno, da oni "2008. godine nisu mogli predvidjeti krizu" u najmanju je ruku ridikulozno, s obzirom da je već prošle godine premijer Sanader ispalio ono slavno "u banani smo", ali i ukidao božićne darove upravo zbog kriznih vremena. Gospodarska kriza već je duže od godinu dana središnja tema hrvatskih medija, dok su ugledni svjetski mediji o njoj počeli pisati još i ranije. No, previše je valjda očekivati da će članovi Uprave HAC-a biti upućeni u globalna financijska kretanja kad je njima najvažnije da se po autocesti mogu vozati u skupim automobilima.

Pročitajte više