Dokazano: Paniku oko svinjske gripe stvorila je farmaceutska industrija!



"AKO SE pokažu istinitima tvrdnje da su stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije stvarali paniku oko svinjske gripe jer su ih plaćale farmaceutske kompanije, to je onda doista veliki skandal", rekao je Darko Milinović u razgovoru za Index.

Ministra zdravstva upitali smo za komentar navoda koji se ovih dana pojavio u uglednom britanskom dnevnom listu Guardian, koji piše da je panika oko virusa H1N1 umjetno stvorena zbog interesa velikih kompanija koje su značajno podebljale svoje bankovne račune prodajom lijekova i cjepiva protiv svinjske gripe.

SZO tražio njihovo mišljenje, a plaćali ih farmaceuti!

Ova tvrdnja rezultat je zajedničkog istraživanja British Medical Journala, jednog od najuglednijih svjetskih znanstvenih časopisa, i Ureda za istraživačko novinarstvo. Oni su, naime, otkrili da su dr. Fred Hayden sa Sveučilišta u Virginiji, dr. Arnold Monto sa Sveučilišta u Michiganu i dr. Karl Nicholson sa Sveučilišta u Leicesteru dobivali novac za istraživanja i konzultantske usluge od farmaceutskih kompanija!

Radi se odreda o uglednim stručnjacima čiju je pomoć u vrijeme pandemije svinjske gripe tražila i Svjetska zdravstvena organizacija. Upravo mišljenje ove trojice liječnika bilo je jedan od bitnijih faktora u odluci SZO-a da se proglasi šesti stupanj pandemije, zbog čega su sve zemlje koje su bile izložene širenju virusa bile obvezne nabaviti veliku količinu cjepiva, a podrazumijeva se da je drastično rasla i prodaja Tamiflua.

Milinović čeka službeno izvješće

"Jako je teško to sada komentirati, morali bismo pričekati službena izvješća i reakciju Svjetske zdravstvene organizacije", kaže Milinović do kojeg je preko medija došao glas o navodnoj prevari oko svinjske gripe. Milinović također ističe kako je Hrvatska u sveopćoj panici čak uspjela i dobro proći. Iako će ogromna količina cjepiva propasti, Hrvatska ipak nije morala preuzeti drugi naručeni kontingent cjepiva zahvaljujući spasonosnoj stavci u ugovoru.

"Na taj smo način uštedjeli između 50 i 55 milijuna kuna. Neke su zemlje morale platiti onoliko doza cjepiva koliko imaju stanovnika", rekao nam je Milinović. Ostatak nepotrošenog cjepiva (cijepilo se tek nešto više od dvadesetak tisuća ljudi) trenutno je u skladištima, a Milinović kaže kako bi ono još moglo biti korisno ukoliko se i ove godine u sezoni gripe pojavi virus H1N1.

Na naše pitanje može li Hrvatska (i ostale zemlje) tražiti neku vrstu odštete ukoliko se dokaže da je panika oko svinjske gripe doista generirana umjetno, Milinović zasad nije znao dati precizan odgovor. "Pričekajmo službena izvješća. Koliko je meni poznato, dosad nije bilo sličnih slučajeva pa je sad teško bilo što predviđati. Ali ako je to istina, u svakom slučaju radi se o ogromnom skandalu", zaključuje Milinović.

Pročitajte više