Doktor koji je izveo 110 od 290 transplantacija u KB-u Dubrava za Index opisao sve

DUGI niz godina Hrvatska uživa status zemlje predvodnice u transplantaciji organa, a tome u prilog ide i nedavni uspjeh doktora iz Kliničke bolnice Dubrava koji su od početka ove godine u osam tjedana izveli osam transplantacija srca te ujedno srušili svjetski rekord. U međuvremenu je izvedena još jedna transplantacija.

U KB-u Dubrava do sada je izvedeno oko 290 transplantacija srca, od čega je čak 110 osobno izveo doktor Igor Rudež, pročelnik Zavoda za kardijalnu i transplantacijsku kirurgiju i voditelj transplantacijskog programa. Uz to, kao asistent je sudjelovao na još 40-ak transplantacija.

U deset tjedana izveli devet transplantacija srca

Doktor Rudež kaže da je od početka godine, dakle u svega dva i pol mjeseca, u KB-u Dubrava izvedeno devet transplantacija srca.

"Izveli smo devet transplantacija u deset tjedana. Za naše prilike to je apsolutni rekord ako imate na umu da se godišnje u Hrvatskoj, u KB-u Dubrava i KBC-u Zagreb, obavi oko četrdeset transplantacija srca.

Posljednja u nizu izvedena je u nedjelju i bolesnik se izvrsno oporavlja. Ako ne dođe do nekih komplikacija, mogao bi već do kraja tjedna doći na Zavod. Trenutno je na Odjelu za intenzivno liječenje kardiokirurških bolesnika", kaže doktor.

Navodi kako mu je ključna suradnja s kardiolozima koji sudjeluju u prijeoperacijskoj obradi i pripremi bolesnika za stavljanje na listu čekanja. Osim s kardiolozima iz KB-a Dubrava, intenzivno surađuju i s kardiolozima iz KBC-a Sestre milosrdnice i OB-a Zadar, kao i s drugim regionalnim centrima.

Doktor Igor Rudež/Foto: HRT

Ključan je i Eurotransplant, transnacionalna nevladina organizacija sa sjedištem u Nizozemskoj u kojoj su sve zemlje članice - Hrvatska, Nizozemska, Belgija, Luksemburg, Njemačka, Austrija, Slovenija i Mađarska - ravnopravne i imaju pristup donorima iz svih tih zemalja. 

Kod prijave bolesnika na listu čekanja moraju biti ispunjeni određeni stručni kriteriji i računalni algoritam koji u trenutku pojave adekvatnog davatelja izbacuje popis potencijalnih primatelja. Bolesniji primatelji, kao i oni koji su duže na listi čekanja, imaju prednost.  

Za operaciju sve treba biti spremno u vrlo kratkom roku

S obzirom na to da su, uz iznimnu stručnost, u ovom poslu posebno važne brzina i dobra organiziranost, zamolili smo doktora Rudeža da nam objasni tijek transplantacije. Sve se odvija u vrlo kratkom roku. 

"Prvi poziv od Eurotransplanta upućuje se našoj koordinatorici Milki Grubišić, glavnoj sestri Zavoda. Tada ona poziva pripravnog kardiokirurga za transplantaciju te se donosi odluka je li srce prihvatljivo za nekog od naših potencijalnih primatelja koji su već na listi čekanja.

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Tada se javlja Eurotransplantu da je ponuda prihvaćena i poziva se bolesnik, koji je najčešće kod kuće, ili ordinirajući kardiolog ako je bolesnik u bolnici zbog opće lošeg stanja. Potom slijedi organizacija eksplantacijskog tima koji se sastoji od kirurga, asistenta, instrumentarke i perfuzionista, kao i transplantacijskog tima koji čine kirurg, dva asistenta, instrumentarka, perfuzionist, pomoćna instrumentarka, dva anesteziologa i anesteziološki tehničar", priča doktor.

Kaže da su bolesnici koje pozovu uzbuđeni, katkad zbunjeni, no da u razumnom vremenskom roku dođu u bolnicu radi prijeoperacijske pripreme. Kaže i da pojedini bolesnici kao da usvoje neke od navika davatelja iako nikada nisu imali međusobni kontakt.

"U Hrvatskoj je poznat primjer bolesnika kojeg sam transplantirao, koji je nakon oporavka počeo planinariti. Čak je i osnovao planinarsku sekciju u udruzi Transplant koja okuplja sve transplantirane bolesnike u Hrvatskoj. Darivatelj srca koje je dobio bio je mladi planinar iz Njemačke", kaže doktor Rudež.

Ravnatelj KB-a Dubrava: Hrvatska je pri vrhu svijeta prema broju transplantacija

Ravnatelj KB-a Dubrava Ivica Lukšić kaže da je izuzetno ponosan na uspješnost kardiokirurga, ali i općenito cijeli tim u bolnici.

"Važno je naglasiti i odličnu suradnju sa svim ostalim specijalnostima, prije svega kardiolozima koji pripremaju bolesnike za operaciju, ali i sa svim ostalim specijalnostima koje su u našoj bolnici na jednoj zavidnoj razini.

To je vrlo kompleksno medicinsko područje i potrebni su suradnja i dobra organiziranost, niz službi i specijalnosti kako bi jedna transplantacija bila uspješna. Mi smo dio Eurotransplanta i rekao bih da zadovoljavamo njihove visoko postavljene kriterije. U tom segmentu smo izuzetno uspješni", kaže Lukšić.

Ravnatelj KB Dubrava Ivica Lukšić/Foto: FAH

U Hrvatskoj se transplantacije izvode u pet kliničkih i bolničkih centara, a prema podacima Eurotransplanta, upravo je Hrvatska u posljednjih deset godina zemlja s najvećim brojem donora po glavi stanovnika u Europi.

Prema tim podacima, u prošloj godini je iz Hrvatske za transplantaciju iskorišteno 279 organa preminulih darivatelja, od čega šest gušterača, 88 jetri, 36 pluća, 34 srca i čak 117 bubrega.

Ravnatelj Lukšić osvrnuo se na ove podatke komentirajući da na uspješnu transplantaciju utječe niz faktora koji u hrvatskim centrima, očigledno, jako dobro funkcioniraju.

"Činjenica da je Hrvatska zemlja pri vrhu svijeta prema broju transplantacija ukazuje na to da smo u tom segmentu medicine na izrazito visokoj razini. Znanjem i umijećem smo u bok s najboljim svjetskim centrima. To je rezultat dugogodišnje edukacije i organizacije.

Ovo što se u Dubravi sada događa plod je niza faktora koji utječu na uspješnost provođenja transplantacijskog programa, uključujući i onaj organizacijski, koji je jako bitan kako bi se sve moglo stići.

Nedavni je primjer upravo to pokazao. Ujutro se sve pokrenulo, a do navečer je učinjena uspješna transplantacija", kaže ravnatelj Lukšić.

Pročitajte više