DOKUMENT Vlada jednoglasno za nove privilegije veteranima, odobreno dodatnih 284 milijuna kuna

Foto: Hina, Vlada.hr

MINISTAR branitelja Tomo Medved izjavio je uoči Vladine sjednice da se prava branitelja HVO-a neće početi primjenjivati od 1. siječnja 2018., već od 1. siječnja 2019.

Vlada je prihvatila konačni prijedlog zakona o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji, koji omogućava zaštitu stečenih prava za pripadnike Hrvatskog vijeća obrane (HVO), a njihova prava će se početi primjenjivati od 1. siječnja 2019.

Medved je novinarima objasnio kako se to "ne može promijeniti, jer je zakon usklađen s Ministarstvom financija". "Sve mjere koje smo predvidjeli u novom zakonu predviđene su kroz dinamiku ostvarivanja u skladu s mogućnošću financiranja i dostupnim proračunskim sredstvima", rekao je Medved.

Dodatnih 219,2 milijuna kuna

Za provedbu Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, u odnosu na postojeće zakonsko rješenje, potrebno je osigurati dodatnih 219,2 milijuna kuna na poziciji Ministarstva hrvatskih branitelja, što u odnosu na sredstva osigurana u 2017. godini predstavlja povećanje od 44,5 milijuna kuna, rekao je ministar branitelja Tomislav Medved.


Također, dodao je, na pozicijama Ministarstva rada i mirovinskog sustava u 2018. godini bit će potrebno osigurati dodatnih 64 milijuna kuna.

Sva sredstva potrebna za provedbu ovog Zakona osigurana su u okviru limita ukupnih rashoda državnog proračuna za razdoblje 2018. - 2020. godine, utvrđenog Smjernicama ekonomske i fiskalne politike za razdoblje 2018. - 2020., naglasio je Medved.
 

 

Zakon o braniteljima by Index.hr on Scribd

Pročitajte više