Dokumentarni film "Sretno dijete" premijerno 29. siječnja

DOKUMENTARNI film "Sretno dijete", priča o glazbi i ljudima s ovih prostora na početku osamdesetih, premijerno će se prikazivati tri dana zaredom u Studentskom centru (SC), od 29. do 31. siječnja.

Redatelj i scenarist Igor Mirković prikazao je urbani duh vremena novog vala i nastanak najvitalnije glazbene scene, koja je donijela mnoge i danas vrlo žive i aktualne pjesme.

Uz glazbu, dokumentarac govori o odrastanju zadje generacije djece socijalizma i njihovu pokušaju da, iako sa svih strana okruženi posljedicama ekonomske krize, žive "život u ritmu muzike za ples".

Film "Sretno dijete" premijerno je prikazan prošle godine na Pula Film Festivalu. Zagrebačka premijera simbolički će junake filma vratiti na njihovo ishodište - održat će se u SC-u, na mjestu gdje su grupe novog vala krajem 70-ih održavale prve koncerte.

Nakon premijernih projekcija posjetitelji će moći poslušati koncerte uživo, zaplesati i pogledati izložbu.

Istodobno s filmom iz tiska izlazi knjiga Igor Mirković: Sretno dijete u izdanju nakladne kuće "Fraktura", detaljnija i potpunija verzija filmske priče.

Fim "Sretno dijete" proizveli su Gerila DV film i Vizija SFT. Producent je Rajko Grlić, snimatelj Silvestar Kolbas, a montažerka Ivana Fumić.

U filmu se može čuti glazba Azre, Bijelog dugmeta, Električnog orgazma, Filma, Haustora, Idola, Pankrta, Patrole, Prljavog kazališta. Pojavljuju se Davorin Bogović, Vlada Divljan, Srđan Gojković Gile, Jasenko Houra, Mirko Ilić, Max Juričić, Boris Leiner, Renato Metessi, Goran Pavelić Pipo, Darko Rundek, Ivan Piko Stančić, Jura Stublić, Srđan Šaper.

Igor Mirković, koji je i sam bio sudionik te scene, rodio se 1965. u Zagrebu, diplomirao je politologiju na Fakultetu političkih znanosti. Dugo je radio kao televizijski novinar, a snimio je dokumentarce "Orbanići Unplluged" (1998.) i "Novo, novo vrijeme" (2001.).

Pročitajte više