Dokumenti kojima je Glavaš optužio zamjenika državnog odvjetnika su krivotvoreni

Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

OPĆINSKO državno odvjetništvo u Zagrebu utvrdilo je da je Branimir Glavaš krivotvorenim dokumentima prozvao zamjenika županijskog državnog odvjetnika u Osijeku Miroslava Kraljevića da je sudjelovao u agresiji na Hrvatsku.

"Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je, povodom izjava i objava u medijima vezano za istup zastupnika u Hrvatskom saboru u odnosu na zamjenika županijskog državnog odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku iz početka ožujka 2018. godine, iz prikupljenih podataka i relevantne dokumentacije utvrdilo kako je riječ o krivotvorenim dokumentima. Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu pribavilo je relevantne podatke putem Interpola te je, budući da je utvrđeno da se radi o krivotvorenim dokumentima, zatražilo međunarodnu pravnu pomoć od Republike Srbije i provodi daljnje izvide u cilju pronalaska počinitelja kaznenog djela krivotvorenja isprava", priopćili su.

Podsjetimo, u ožujku prošle godine Glavaš je tijekom rasprave u saboru rekao: "Ako danas u Osijeku, kao zamjenik županijskog državnog odvjetnika, u odjelu za ratne zločine radi osoba koja je aktivno sudjelovala u agresorskoj vojsci i napadao istok Hrvatske..."

Glavaš se spominje u špijunskoj aferi koja je jedna od glavnih tema u Srbiji

Ova odluka nadovezuje se na situaciju u Srbiji koju već mjesec dana potresa špijunska afera, a u tamošnjim se medijima kao glavni akteri spominju Branimir Glavaš, Dražen Letić, Nikola Kajkić, Zdravko Mamić i Luka Modrić. Letić je, prema pisanju medija, navodno falsificirao dokumente o državnom tužitelju Kraljeviću.

Nikola Kajkić dokumente je proslijedio hrvatskoj vlasti, što je Branimir Glavaš iskoristio kako bi tražio smjenu tužitelja Kraljevića, a Luka Modrić je sve to platio, tvrde Srbi. Navode da je i njemu odgovaralo da Kraljević odstupi jer je upravo on podignuo optužnicu protiv njega za lažno svjedočenje u slučaju Zdravka Mamića.

Cijela priča krenula je prošlog petka kada je srpska obavještajna agencija podigla kaznenu prijavu protiv Nikole Kajkića, koji je sve demantirao.

"Luku Modrića ja osobno nisam vidio, niti se rukovao niti popio kavu i da je on sve financirao. Toliko gluposti i laži", rekao je Kajkić, šef Nacionalnog sindikata policije.

Pročitajte više