Dolar oslabio prema najznačajnijim svjetskim valutama

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

TEČAJ dolara blago je oslabio u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema košarici najznačajnijih svjetskih valuta, dok su rizičnije valute i europske dionice ojačale, u poboljšanom ozračju prema riziku uslijed vijesti o napretku u liječenju koronavirusa. 

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, skliznuo je 0,1 posto u odnosu na zatvaranje trgovanja u petak, na 93,105 bodova.

Tečaj eura ojačao je pak za oko 0,1 posto u odnosu na prethodno zatvaranje, dosegnuvši 1,18075 dolara.

Veću sklonost riziku analitičari pripisuju vijestima da su američki regulatori odobrili korištenje krvne plazme ljudi koji su izliječeni od covida-19 za liječenje oboljelih od koronavirusa. U svijetu je više od 800 tisuća osoba umrlo od toga virusa, a samo u SAD-u broj preminulih je premašio 170 tisuća, podsjeća Reuters.

Na azijskim su tržištima u prekonoćnom trgovanju dionice ojačale u poboljšanom ozračju prema riziku, nakon čega su europske dionice jutros ojačale više od jedan posto.

Ujedno, francuski ministar zdravstva u subotu je isključio mogućnost uvođenja potpune karantene, no poručio je da bi mogle biti uvedene mjere na lokalnoj razini. U nedjelju je Francuska izvijestila o 4897 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je najveći dnevni broj zaraženih od izlaska zemlje iz dvomjesečne karantene u svibnju.

I Italija je poručila da ne razmatra nove mjere zatvaranja unatoč rastućem broju zaraženih.

U takvim okolnostima australski je dolar prema američkom ojačao za 0,3 posto u odnosu na završetak trgovanja u petak. Rizičnije valute, poput norveške krune i britanske funte, također su ojačale prema dolaru.

Novozelandski dolar, za razliku od ostalih valuta koje investitori smatraju rizičnijima, oslabio je blagih 0,1 posto prema američkom u odnosu na završetak trgovanja u petak.

Pročitajte više