Dolazak apokalipse je u srcu kršćanstva. Zato neki divljaju zbog cjepiva

Ilustracija: FAH

U NE tako davnim vremenima zadrti vjernici nisu se uopće ni bavili pitanjem cijepljenja. Samo u nekim rubnim sektama, poput, oksimoronski nazvane, Kršćanske znanosti, izbjegavala se sva konvencionalna medicina, pa tako i cijepljenje. Jedna je takva sekta izazvala epidemiju ospica u Philadelphiji 1990. godine, u kojoj je devetero djece umrlo. 

A onda se u zadnjih nekoliko godina sve stubokom promijenilo. 

Masovno pucanje po šavovima

Dovoljno je vidjeti katoličke aktiviste (kako glasi politički korektna riječ za zaluđene fanatike) u prvim redovima propagande protiv cijepljenja da se zapitate gdje je sve to otišlo k vragu. I to unatoč papa Franjinom otvorenom izjašnjavanju u prilog cijepljenju.  

Vjerojatno postoje brojna valjana objašnjenja tog fenomena. Recimo da su ova pandemijska vremena dodatno uzdrmala sve ljude s bilo kakvim psihičkim teškoćama. Što bi se reklo - pukli su k'o kokice. Ali treba znati da se u samoj kršćanskoj teologiji nalazi ideja koja je mnogim kršćanima "otvorila oči" da se nipošto ne cijepe. A to je ideja apokaliptičnog kraja svijeta.

"Biće skoro propast sveta"

Kršćanstvo je nepopravljivo apokaliptično. Iščekivanje spektakularnog kraja svijeta nije tek jedno od kršćanskih učenja, nego sam korijen svega što možete čitati u Novom zavjetu. Ne shvatite li to, sve ono što u tom spisu govore Isus i apostoli postaje vam nejasno. Rani su kršćani očekivali Isusov dolazak još za života apostola: "Neće proći ovaj naraštaj dok se sve ovo ne dogodi", zakucava svoje izlaganje o kraju svijeta Isus u Mateju 24. Usput rečeno, po svemu sudeći, Isus te riječi nije nikada izgovorio, ali su, unatoč tome, rani kršćani u rimskom uništavanju Jeruzalema i Hrama 70. godine vidjeli upravo jasan znak kraja svijeta. Koji se onda - surprise, surprise - nije dogodio. 

Svejedno, predviđanje apokalipse se nastavilo. Katolici su je sa zebnjom čekali 1000. godine, adventisti je najavili za 1844., Jehovini svjedoci za 1914. (pa se obradovali kad je počeo Prvi svjetski rat). Sjećam se kad su me neki fanatici (neuspješno) uvjeravali da Isus dolazi 1997. godine, a jedan od suvremenih prodavača magle (istine radi, nije katolik) veli da bi Isus trebao doći do 2027.

Isus najavio virus

I svaki put kad se događalo nešto neuobičajeno, eto nama apokaliptičara koji kažu da je upravo to odavno prorekla Biblija i da je sada konačno došao kraj svijeta. 

Pa je, kao što znate, Biblija odavno prorekla i ovu pandemiju SARS-CoV-2 virusa. I Isus je jasno rekao - toliko jasno da su ljudi to shvatili tek 2020. godine - da će s pandemijom započeti završna predstava. Jest malo zbunjujuće što tekst u Evanđeljima govori zapravo o ratovima, gladi i potresima kao znacima kraja.  Ali, mora da je Isus zapravo mislio na virus, samo treba duboko razumjeti što tamo piše.

A osim virusa, ono što nas čeka na kraju svijeta jest - progon kršćana. 

Ideja progonstva također je jedna od nerazdruživih sastavnica kršćanstva. Još možete to shvatiti kod ranih kršćana, koje su Rimljani znali mučiti i ubijati (nipošto onako masovno kako nam je to iskrivljena crkvenjačka povijest sugerirala). Ipak se zapitate kakvo to progonstvo i muke danas trpe katolici u Hrvatskoj ili fundamentalistički protestanti u Americi? Ja bih, onako laički, prije rekao da oni progone nas nego mi njih. 

Svejedno, nećete vi njih tako lako uhvatiti.

Kad navale na Batarela

Jer, progonstvo još nije počelo, nego je pred vratima - i svi mi to, je li, možemo jasno gledati. 

Tu je temeljni tekst Otkrivenje 13, jedno krajnje mutno poglavlje u kojemu, kao i u cijeloj toj knjizi, možete pročitati što god vam je volja. Ja sam imao sreću da mi Otkrivenje predaje profesor koji je to doktorirao na Sorbonnei i koji me naučio koliko toga malo možemo shvatiti iz tog mističnog spisa. 

Neki drugi nisu bili te sreće, pa su njih u tajne spisa uputili samozvani proroci i slični šarlatani, koji se nisu nikada potrudili ni pročitati grčki izvornik. I upravo takvima je jasno da iza pandemije stoji Sotona, da je zvijer Bill Gates, a da je žig zvijeri cjepivo. 

Oni koji ga ne prime, neće imati covid-putovnice te, kako veli tekst, neće moći kupovati i prodavati. Niti ići na koncerte i u kafiće, što bi, valjda, trebao biti vrhunac patnji Božjeg naroda prije no što dođe kraj svijeta. Progonjeni miletići i batareli prolazit će teške muke ispijajući kavu doma i gledajući koncerte online i za njih će to biti križni put poput Isusovog. 

Meni ne pada ni na kraj pameti da krenem raspravljati s tim usijanim budal..., pardon, kršćanskim aktivistima, o značenju zbrkanog antičkog teksta. Ova će pandemija, kao što možete unaprijed znati, proći, a svijet će nastaviti funkcionirati kao i prije. Doći će i 2028. godina, a Isus se neće opet pojaviti. 

Jednom će pogoditi

Mislite da će se apokaliptičari tada povući u rupe i stidljivo priznati da su u krivu?

Naivni ste ako tako mislite. Za nekoliko godina eto nama klimatskih promjena ili nekog rata ili teške ekonomske krize. Pogađate, tad će se jasno otkriti da je Isus zapravo na to mislio kad je govorio o kraju svijeta. Da je sve to odavno u Otkrivenju. Ništa apokaliptičare neće maknuti iz bjelokosnih kula njihovih maštarija. 

Napokon, oni su poput pokvarenog sata koji dvaput dnevno pokazuje točno vrijeme.

Tako će jednom doći i njihov trenutak - ova civilizacija, kao i naša ljudska vrsta, a i planet kao takav, kad-tad će skončati.

I već čujem apokaliptičare kako nam pobjedonosno govore: "Jesmo li vam rekli?"

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više