Dom u Koprivnici vodi ova HDZ-ovka. Žena joj prepisala stan pa dobila mjesto u domu

Foto: Damir Špehar/Pixsell

HRVATSKA je danas dobila novo žarište zaraze koronavirusom, a to je Dom za starije i nemoćne u Koprivnici. 

Danas je načelnik Stožera i zamjenik župana Ratimir Ljubić kazao kako ima novooboljelih. "Njih 16, od čega je 13 štićenika iz Doma za starije i nemoćne, dvoje je zaposlenih, a jedan medicinski djelatnik. Dakle, ukupno je u našoj županiji dosad evidentirano 49 slučajeva."

"Jedna je osoba bila pozitivna prijašnji dan, koja nije bila u kontaktu. Razlog je to zašto smo proširili provjeravanje. Svi koji su pozitivni bit će u našoj općoj bolnici. Dvoje od 13 imalo je manje smetnje, a ostali nikakve koje bi ukazivale na koronavirus. Daljnji koraci ovisit će o novim podacima. Proširit ćemo uzimanje obrisaka. Dvoje od svih zaposlenih je pozitivno, ali ne znači da i ostali nisu. Dezinfekcija i čišćenje bit će pojačani. Nadamo se da ćemo nadalje ipak i naš Dom očistiti od koronavirusa. Mogu najaviti da će biti još pozitivnih", kazala je dr. Draženka Vadla, ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Žena prepisala stan HDZ-ovoj šefici Doma za starije pa dobila mjesto u Domu

Na čelu Doma u Koprivnici je utjecajna članica HDZ-a, predsjednica stranačke zajednice žena u Koprivnici te članica gradskog i županijskog odbora stranke Vesna Križan.

Podsjetimo kako je Podravski lani pisao kako je ravnateljici Križan jedna štićenica Doma prepisala stan u Zagrebu u zamjenu za mjesto u Domu.

Priča je krenula ovako. Križan je u studenom 2003. potpisala ugovor o doživotnom uzdržavanju s gospođom Đurđicom, koja je tada imala 81 godinu. Đurđica joj je prepisala vrijedan dvoipolsobni stan u Ulici kneza Višeslava u Zagrebu, da bi samo tri dana kasnije dobila mjesto u koprivničkom Domu za starije.

Križan je tada bila zaposlenica Doma i čelnica povjerenstva koje je odlučivalo o smještaju u tu ustanovu. Unatoč ugovoru o uzdržavanju za koji su mjerodavni znali, Križan je 2008. postala ravnateljica Doma. Iste godine Đurđica je umrla.

"Ja tu nemam što reći. Sve je rekao sud. U pravomoćnoj sudskoj presudi piše kako je sve zakonito i moralno. Ja sam u dilemi kako možemo funkcionirati kao društvo da može svatko svakog optuživati bez dokaza", rekla je Vesna Križan za Podravski.

U stanu danas živi Đurđina nećakinja Aleksandra s dvoje djece i unukom. Križan je pravomoćno dobila sve sudske sporove i traži da se Aleksandra odmah iseli.

Trebala je na čelu Doma biti godinu dana

Epodravina je, pak, pisala kako je Križan u srpnju 2009. godine imenovana na mjesto vršiteljice dužnosti ravnatelja.

Tri člana upravnog vijeća odlučila su tada ne prihvatiti ponudu tadašnjeg ravnatelja Darka Ledinskog iz redova SDP-a, već su na vlastiti prijedlog postavili na tu dužnost Križan.

"Natječaj nismo poništili, već u skladu sa zakonom za v.d.-a imenovali zaposlenika Doma. Ledinski je jedini u potpunosti ispunio naša traženja, no nema komunikacije između njega i osnivača Koprivničko-križevačke županije i zato smo odbili dati mu još jedan mandat ravnatelja. Vesnu Križan smo predložili zato što odlično poznaje sustav rada u Domu i ona će tu dužnost obavljati najduže godinu dana", rekao je Miroslav Vitelj, predsjednik Upravnog vijeća Doma, pisala je ePodravina. 

Anonimno pismo

Danas nam je, prije objave o broju novooboljelih u Domu za starije, na redakcijski mail pristigao mail s generičke adrese. Naslova “Apel” i bez potpisa, u mailu o navodnom stanju u Domu progovara, kako se nazivaju, skupina zabrinutih radnika Doma u Koprivnici. 

U mailu pišu da je stanje u Domu kaotično te kako prenošenja službenih informacija nema. Kažu kako korisnici iz Doma izlaze kroz balkone u prizemlju, da se testiranja vrše po čudnom redoslijedu i da se hrana ne ostavlja pred vratima soba.

"Korisnici Doma izlaze kroz balkone u prizemlju"

Tekst maila s generičke adrese prenosimo u cijelosti. 

“Poštovani,obraćamo vam se kao skupina zabrinutih radnika Doma za starije i nemoćne u Koprivnici. Stanje u domu je blaže rečeno kaotično, službenih informacija nema nikakvih, sve što znamo je ono što si radnici međusobno prenesu i čitanjem vijesti iz medija. Velika većina tih vijesti koje mediji pišu nisu točne, a radnici se boje bilo što pitati ili komentirati. Svaki dan odlaze kući sa strepnjom što donose svojim obiteljima sa svojeg radnog mjesta. Tako da smo odlučili ovim putem apelirati na javnost, ministra, bilo koga…", počinju u anonimnom priopćenju.

"Korisnici izlaze van iz doma kroz balkone u prizemlju, nije istina da se hrana ostavlja ispred soba, testiranja se vrše po jako čudnom odabiru, testiraju se radnici koji uopće ne rade nego su na godišnjem, a neki zdravstveni i ostali radnici, koji su imali direktan kontakt s oboljelim korisnicima nisu testirani ni jedanput. U medijima se proziva kuhar koji je pozitivan na virus, puno prije nego što se saznalo za njega, prva korisnica kojoj se ustanovio virus se žalila da joj nije dobro, desetak dana se skrivalo da ima simptome vezane uz virus i od svih djelatnika doma koji su bili u izravnom kontaktu , samo je jedan djelatnik upućen u samoizolaciju, dok je za druge rečeno da dođu normalno na posao", dodaje se u anonimnom mailu.

"Javna tajna je u domu da djelatnica Doma za starije i nemoćne vrši usluge šišanja korisnika po sobama. Djelatnica isto tako nije testirana. A ta ista djelatnica radi u timu koji mjeri temperaturu svim drugim djelatnicima prilikom dolaska na posao i ima neposredan kontakt sa svakim od njih, ali nju čuva politička iskaznica, nebitno koja. Najmanje tridesetak korisnika doma ima simptome, povišena temperatura, proljev, kašalj… ali to se skriva i ne testiraju se svi. Tek sad nakon što se otkrilo da je koronavirus ušao u dom, dosta toga je poduzeto da se smanji rizik od zaraze, ali ni blizu kao što je prikazano u medijima….Poduzmite nešto dok ne bude kasno, pravo stanje se prikriva, rade se nelogične stvari, sprema nam se scenarij doma iz Splita”, pišu u nepotpisanom mailu.

Ravnateljica: Sve je pod kontrolom

Budući da je anonimni mail pristigao i na neke druge redakcijske mailove, i to prije konferencije za medije Stožera u Koprivnici, lokalni mediji su ravnateljicu Doma pitali o navodima iz anonimnog maila.

“Gledajte, sama riječ da su anonimne prijave govori o svemu tome. U svakoj situaciji ima dobronamjernih i zlonamjernih ljudi. Vi svi znate da su kod nas smještene osobe starije životne dobi i zaista ne znam kako bi se oni provlačili kroz prozore i balkone. A da je to bilo točno, onda bi nam ta osoba to trebala dojaviti, jer naravno, mi smo u Domu, ne van Doma i zaista zaposlenici nisu vidjeli nikoga da izlazi kroz prozor i balkone. Zaista nismo studentski dom, nego Dom za starije osobe. Dom je pod kontrolom apsolutno i nitko ne može izaći. Ali evo priče su ovakve, ja drugo osim činjeničnog stanja ne mogu reći”, odgovorila je ravnateljica Doma Vesna Križan. 

Pročitajte više