Sankcija za desetljeće reketa u Hvaru: Don Fanucci mora godinu dana u zatvor!

Ilustracija: Kum

HVARSKI Don Fanucci ipak ide u zatvor. Županijski sud u Osijeku prihvatio je žalbu Općinskog državnog odvjetništva u Splitu te je uvjetnu kaznu od godine dana za iznudu preinačio u bezuvjetnu zatvorsku.

Smatraju, naime, da je sud u Splitu zanemario da je okrivljeni Prosper Maričić, samoprozvani don Fanucci, iznuđivao novac od svoje žrtve, hvarskog ugostitelja Kristijana Kelama, punih 10 godina.

Mora vratiti 19 tisuća eura

Nije im se svidio ni kakav je odnos prema oštećenom Maričić imao tijekom kaznenog postupka. Ne da nije bio spreman ispričati se i kazati koju riječ kako se kaje, štoviše, tvrdio je da je optužba izmišljena te da je zapravo Index iskonstruirao cijelu priču. 

Sud u Osijeku potvrdio je da Maričić mora vratiti Kelamu 19 tisuća eura, koliko mu je isplatio od 2002. godine.

Maričić je dobrano zagazio u osmo desetljeće života i odluka suda da ipak mora u zatvor sigurno mu neće dobro leći. Pokušali smo doznati od njegovog branitelja Željka Gulišije namjerava li uložiti kakav izvanredni pravni lijek kojim bi pokušao osporiti pravomoćnu presudu, no nažalost nije nam bio dostupan.

"Don Fanucci" uhićen je s prstima u pekmezu

Index je u ljeto 2012. godine donio veliku priču o tome kako je Maričić uhvaćen s prstima u pekmezu. Netom nakon što je predao 1000 eura Kristijanu Kelamu, ščepali su ga policajci u civilu koji su izbliza pratili cijelu operaciju.

Index je prvi pisao o Kelamovoj prijavi. Unatoč tome što je tekst izašao koji dan prije njegovog uhićenja, Maričić se nije obeshrabrio, već je stigao na dogovoreni sastanak sa Kelamom, gdje mu je isporučen traženi iznos.

Uzimao dvije tisuće eura reketa godišnje

Od 2002. godine Maričić je od Kelama uzimao po dvije tisuće eura godišnje kako mu ne bi naudio i pozvao inspektore da mu zapečate lokal usred sezone.

Maričić, bivši tehnički direktor RTV-a Zagreb, branio se kako je novac uzeo za neke tehničke usluge, a ne za reket. Index je optužio da je pokrenuo hajku na njega te da je nakon prvog teksta tadašnji šef USKOK-a Dinko Cvitan navečer sazvao hitan kolegij na kojem je donijeta odluka da se ide sa njegovim uhićenjem.

Maričić je tvrdio da nikad sebe nije proglasio don Fanucci, po liku mafijaškog bossa iz Kuma.

Pročitajte više