Don Mateljan: Ne glasajte za one koji su dali transkripte i izručili naše nepravednim sudovima

PREDVODEĆI molitvu uoči misnog slavlja za vrijeme procesije na blagdan Svetog Duje, zaštitnika Grada Splita, don Ante Mateljan, profesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta, našao je za shodno da puku uputi par riječi uoči skorih lokalnih izbora.

"Bliže se izbori, a da se pita Sveti Duje, on bi kazao da ne glasamo za onog koji je za šaku dukata davao transkripte i izručivao naše ljude nepravednim sudovima", kazao je don Ante.

Pitali smo ga, misli li na predsjednika Mesića i premijera Sanadera, odnosno, njihove stranke? Nije se don Ante tako decidirano htio izjasniti, no istaknuo je da nije govorio politički, već o javnim stvarima, što je njegova obaveza.

"Kršćanskim idealima ne odgovara manipulacija, na koju treba upozoriti", rekao je don Ante Mateljan za Index.hr. Kaže da ima obavezu ukazivati na zlo i poticati na dobro. To je dužnost svakog kršćanina, navodi don Ante, koji se u proprovijedi pred mnoštvom puka osvrnuo i na pitanje abortusa i cijenu ljudskog života u Hrvata.

"Ubojstvo nevinog djeteta u bolnici košta dvije tisuće kuna. Eto, koliko kod nas vrijedi čovjek", ustvrdio je don Ante. Kaže da je tako pisalo u novinama. Pribojava li se reakcije pretpostavljenih, pitali smo ga. "Ni najmanje. Previše sam ja toga prošao u životu", kaže don Ante Mateljan.

Dragan Miljuš
Foto: Paun Paunović, Duje Klarić, Joško Supić

Pročitajte više