Don Vinko Puljić: Čudim se i žalim što Bajaga baš na Uskrs pjeva u Puli

ŽUPNIK iz istarskog mjesta Štinjan Vinko Puljić, poznat kao svećenik koji je tri Thompsonova koncerta u Istri usporedio sa Svetim trojstvom, oštro je napao organizatore nastupa Momčila Bajagića Bajage u Puli, samo zato što će se održati dan prije Uskrsa, 23. travnja. Don Puljić je uvjeren da se radi o provokaciji koja bi vjernicima trebala pokvariti uskrsno slavlje.

"Zašto baš u vrijeme kad slavimo nasvjetlije trenutke naše vjere?"

"Baš na dan, baš u sat, kad cijela zemaljska kugla, cijela domovina i naša Pula slave najmističnije i najsvetije trenutke naše vjere, kad se po cijelom svijetu u svim crkvama slave obredi vazmenog bdijenja u svetoj noći, baš tada, u Puli je planiran veliki koncert Momčila Bajagića Bajage. I još pod krinkom velikog uskršnjeg koncerta. U ime mnogih vjernika izražavam čuđenje i žaljenje što organizator i grad Pula nemaju osjećaja za najuzvišenije vrijednosti vjere i života", stoji u župnikovom apelu.

"Namjerni udarac na vjerski i domovinski temelj"

U tekstu kojega prenosi Braniteljski portal, Puljić navodi da neće prešutjeti taj "namjerni udarac na vjerski i domovinski temelj i biće".

"Uz svo poštovanje prema slobodi glazbenih nastupa, pitamo se zašto se baš te svete noći i u taj sveti čas organizira Bajagin koncert, koji je svojim pesmama dizao moral agresoru i napadaču", jadikuje štinjanski svećenik.

Osim što je poznat kao jedan od najžešćih Thompsonovih fanova među svećeničkim haljama, Puljić je vodio i nekoliko javnih polemika s  Damirom Kajinom, nakon čega je publika s Thompsonovih koncerata u Istri pozivala na linč IDS-ovog saborskog zastupnika. U zadnjem pismu Puljić se opet poziva na Thompsona, iako ga izravno ne spominje.


"Dok se organizira Bajagin koncert, drugima koji pjevaju u adekvatno vrijeme o vjerskim, domovinskim i obiteljskim vrednotama, u Puli je to zabranjeno", kaže svećenik.

Za mnoga zla kriv je Bajaga

Za kraj donosi i moralnu poruku, iz koje se da zaključiti kako je Bajagin koncert jedan od uzroka moralnog potonuća Hrvatske.

"Onda se, nakon svega, pitamo zašto je sve poljuljano, zašto su ljudi izgubili orijentir, zašto toliko nemira, nesreće, nezadovoljstva i samoubojstava", zaključuje štinjanski župnik.

Pročitajte više