Donesena prva presuda za nasilje tijekom summita G20 u Hamburgu

Foto: Hina

U PRVOM suđenju vezanom za nemire u Hamburgu tijekom summita G20 koji se održao u srpnju, 21-godišnji Nizozemac osuđen je na dvije godine i sedam mjeseci zatvora.


Hamburški okružni sud optužio ga je za remećenje reda i mira, teški napad, posebice prema snagama sigurnosti, te otpor pri uhićenju.

Bacio boce na policajca, opirao se uhićenju

Optuženi je 6. srpnja bacio dvije boce na policajca u hamburškoj četvrti Schanzenviertel, a nakon toga se opirao uhićenju zauzevši položaj fetusa i napinjući svoje mišiće.


Tisuće prosvjednika na ulicama Hamburga prosvjedovale su protiv kapitalizma i globalizacije prije te tijekom summita G20 koji se održavao 7. i 8. srpnja.

Krađa, palež i nasilni obračuni između ekstremno lijevih ekstremista i snaga sigurnosti natjerali su njemačku kancelarku Angelu Merkel da brani svoju odluku o izboru tog lučkog grada za domaćina skupa čelnika najbogatijih svjetskih država.

Državni tužitelji su za Nizozemca tražili godinu dana i devet mjeseci zatvora, a četrdesetak prisutnih u sudnici bilo je šokirano konačnom presudom.

Pročitajte više