Doniraju HDZ zbog toga što su na vlasti , a tako pomažu i demokraciju

"ČLAN sam HDZ-a, ali ne aktivni. Stranci sam lani dao 20 tisuća kuna jer sam time želio pomoći da s vlasti u gradu Metkoviću skinemo korumpiranog gradonačelnika Stipu Gabrića Jambu. I još ću novca dati za tu namjenu i to mi nije puno iako je kriza", kazao je Dragan Mijoč, vlasnik tvrtke Retabl za trgovinu i usluge iz Metkovića koji je samo jedan od donatora HDZ-a kojega su samo prošle godine pravne i fizičke osobe donirale u visini od tri milijuna kuna.

Treba pomoći demokraciji

Dnevnik Business.hr tako je proveo malo istraživanje što je sve navelo male tvrtke da doniraju stranku Ive Sanadera. Tako je mala građevinska tvrtka Jet set iz Vrbanje osnovana  2006. godine, a koja ima prihode oko 20 milijuna kuna, donirala je  HDZ-u i HSS-u po 50.000 kuna.
 
"Dali smo te donacije zbog demokracije u državi", kratko je rekao vlasnik Jet seta Zlatko Zovak za Business. Posebno je zanimljivo kako od prošle godine drvna industrija bilježi pad narudžbi, a stanje u tom sektoru nije sjajno, požeško poduzeće Spin Valis, točnije njegova tvrtka kći Valis Fagus, doniralo je vladajućoj stranci 50 tisuća kuna.

Direktor Spin Valisa Zdravko Jelčić nevoljko je to komentirao: "Procijenili smo da treba pomoći demokraciji. No, moram vam reći da smo donirali i druge stranke".

Bolje na račun nego u kuvertu

Drago Fruk iz Brckovljana, također je donator HDZ-a, ali i HSS-a. Njegova tvrtka Nivo- 95 donirala je HDZ-u 50.000 kuna, a HSS-u 75.000 kuna. "Donirali smo jer je to koalicija na vlasti, a i član sam HDZ-a", obrazložio je svoju donaciju Fruk.

Također, novinari tog dnevnog lista propitivali su razloge za donacije i među većim donatorima kao što je primjerice  osječki poljoprivredni magnat Marko Pipunić, čije je Žito doniralo 200.000 kuna HDZ-u, ali i 35.150 kuna HSS-u.

"A zašto ne bih donirao? Normalno je da se politika financira iz gospodarstva, a bolje je da se to radi transparentno preko računa nego da im se daje novac na crno u kuverti", komentirao je Pipunić, dodajući kako nije član nijedne stranke i kako ne očekuje ništa zauzvrat.

Doniraju HDZ i posluju s državom

Također kako se može vidjeti s liste donatora mnoge od tvrtki donatora HDZ-a posluju s državom. Tako je GPV Građenje donirala 50.000 kuna, a posluje s primjerice Državnom upravom za vode. Tvrtka Monter-Strojarske montaže donirala je 200.000 kuna, a od poslova s državom može se pohvaliti gradnjom plinovoda Belišće-Osijek, vrijednim 49 milijuna kuna, i dionicom plinovoda Karlovac-Pula, vrijednom 155 milijuna kuna. HDZ je od Vodovodnoprojektog biroa iz Zagreba dobio 50.000 kuna, a ta je tvrtka od države dobila poslove na projektu kanal Dunav-Sava. Tvrtka Metalis darovala je HDZ-u 4000 kuna, a poznata je još iz 90-ih godina kada je bila dio holdinga Domovina u vlasništvu Stjepana Tuđmana.

Preko nekih malih tvrtki može se doći i do velikih s kojima ih povezuju iste osobe. Alfaplan (donacija 10.000 kuna) iz Dubrovnika vodi Stjepo Butijer, koji je i ravnatelj ureda IGH u Dubrovniku. U Nadzornom je odboru Aqua Prometa (donacija 50.000 kuna) pak sjedio Petar Đukan, jedan od većih dioničara IGH, zaključuje Business.hr.

M.M.
Foto: Siniša Sunara (Cropix)

Pročitajte više