Donja Gradina: Održana komemoracija u povodu 60. obljetnice proboja iz Jasenovca

SREDIŠNJOJ komemoraciji u Donjoj Gradini, koja je u nedjelju održana u povodu 60. obljetnice proboja zatočenika iz ustaškog logora Jasenovac, holokausta i pobjede nad fašizmom, osim nekoliko tisuća građana Republike Srpske, Bosne i Hercegovine i Srbije, nazočili su i najviši predstavnici vlasti, kao i izaslanstva Svjetskog židovskog kongresa, te židovskih zajednica i zajednica Roma s prostora bivše Jugoslavije.

Na komemoraciji u Donjoj Gradini govorio je predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić, koji je prvi, i jedini od govornika, kao žrtve Jasenovca (osim Srba, Židova, Roma i antifašista) spomenuo i Hrvate.

"Ustaški zločinci poglavnika Ante Pavelića su se s istom surovošću obračunavali s Hrvatima, koji su riskirajući svoj život spašavali i pomagali progonjene", kazao je predsjednik RS.

On je također rekao da je "krvnike najpravednije kažnjavati sjećanjem na njihove žrtve", te da "godine koje su prošle od jasenovačke tragedije ne smiju biti u funkciji dimenzioniranja zločina".

"Na povijesnom smo ispitu svi mi u BiH, kao i narodi i države iz našeg okruženja, da pokažemo jesmo li smogli snage da prekinemo začarani krug gdje žrtva danas - postaje zločinac sutra, a mržnja danas, postaje osveta sutra. Umjesto traženja ravnoteže u počinjenim zločinima vrijeme je da se svi, do jučer zavađeni narodi, okrenemo traženju ravnoteže pravde prema počiniteljima zločina", kazao je predsjednik RS Dragan Čavić na komemoracijskom skupu u Donjoj Gradini.

Izaslanik židovske zajednice iz Beograda Isak Asiel pročitao je molitvu za mrtve kadiš u kojoj je, osim Jasenovca, spomenuo i sva mjesta židovskog stradanja u Srbiji, Hrvatskoj i Europi, a molitvu za mrtve izgovorio je i član Savjeta Svjetskog parlamenta Roma Dragoljub Acković.

Nakon što je izvedena (još službena) himna Republike Srpske "Bože Pravde" nazočnima je, u ime preživjelih logoraša Jasenovca iz RS, govorio Gojko Knežević koji je poručio da se jasenovačka tragedija ne smije zaboraviti te da se "ne smije dopustiti da se ona ikad više bilo gdje ponovi".

Posebni izaslanik Svjetskog židovskog Kongresa s područja bivše Jugoslavije i voditelj predstavništva RS u Izraelu Ariel Livne pročitao je pismo predsjednika Memorijalnog centra Yad Vashem u Jerusalemu Avnera Shaleva koji je zbog bolesti izostao s današnje komemoracije u Donjoj Gradini.

Shalev u pismu sugerira kako "pouka holokausta treba predstavljati kulturni kod za učenje o humanim vrijednostima, demokraciji, ljudskim pravima, strpljenju i toleranciji, a protiv rasizma i totalitarnih ideja".

Nakon bogoslužja u spomen žrtava jasenovačkih logora, mitropolit dabrobosanski Nikolaj u propovijedi je podsjetio na "povijesno stradanje Srba" i pritom zamjerio predsjedniku nekadašnje Jugoslavije Titu "koji ne nađe za shodno da dođe u Jasenovac, a proputovao je cijeli svijet". Mitropolit je istu zamjerku uputio i papi Ivanu Pavlu II., koji je u Hrvatskoj boravio tri puta, u BiH dva puta "a nije posjetio Jasenovac".

Komemoracijski skup u Donjoj Gradini završen je scensko-glazbenim oratorijem "Tražim pomilovanje".

Pročitajte više