DORH pokrenuo istragu protiv direktora koji si je isplatio bonus od milijun kuna

Ilustracija: Ivo Cagalj/PIXSELL, DORH

DORH je na svojim stranicama objavio kako je donio rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina, rođenog 1980. godine, zbog osnovane sumnje da je počinio produljeno kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i kazneno djelo krivotvorenja isprave.

"Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina zbog osnovane sumnje da je počinio produljeno kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i kazneno djelo krivotvorenja isprave", objavili su u priopćenju.

Isplaćivao si novac, a da bi dobio posao - krivotvorio diplomu 

"Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik od siječnja 2016. do studenog 2017. godine u Koprivničkom Ivancu, kao direktor trgovačkog društva, neosnovano ugovarao i nalagao isplate novca društva u vlastitu korist, prikazujući ih kao plaćanje temeljem ugovora o djelu, naknadu za obavljanje poslova direktora i nagradu za pozitivan financijski rezultat poslovanja za 2015. i 2016. godinu, iako je znao da na takve isplate nije imao pravo, niti je za njih ishodio suglasnosti nadzornog odbora i skupštine društva, a ugovore je potpisao u svojstvu direktora društva i u vlastito ime kao druga ugovorna strana. 

Osnovano se sumnja da je okrivljenik na opisani način pribavio nepripadnu korist veću od 1,470.000,00 kuna. Osnovano se sumnja i da je radi zasnivanja radnog odnosa u trgovačkom društvu nabavio lažnu diplomu i potvrdu jednog fakulteta u Zagrebu u kojima je neistinito navedeno da je završio studij te takvu krivotvorenu diplomu i potvrdu predao kao dokaz o svojoj stručnoj spremi, pa je poslodavac, ne sumnjajući u vjerodostojnost tih isprava, u travnju 2012. godine zasnovao s njim radni odnos", dodali su.

Kako piše Podravski.hr, radi se bivšem direktoru Piškornice, Mladenu Jozinoviću.

Sam sebi isplatio bonus od milijun kuna

Mladen Jozinović je, podsjetimo, bivši direktor koprivničkog smetlišta koji je svojevremeno sam sebi isplatio bonus od milijun kuna.

Jozinović je smijenjen s mjesta direktora smetlišta nakon što je otkriveno da je sam sa sobom potpisao ugovor i isplatio si bonus u iznosu od milijun kuna.

Uz to što je vodio javnu tvrtku, osnovao je i tvrtku kćer u kojoj je također direktor, a preko nje je sebi isplaćivao bonuse iz javne tvrtke. Naime, Jozinović je potpisao ugovor koji sadržavao stavke koje su mu omogućavale da sam sebi, osim postojeće plaće od 18.500 kuna, isplaćuje još dodatnih 10.000 (deset tisuća) kuna svaki mjesec, uz dodatni bonus koji iznosi 10 posto dobiti, a što je 2016. godine iznosilo nešto više od milijuna kuna.

Pročitajte više