DORH zaustavio Bandićeve radove na Britancu, Paladino uvjerena da je ovo tek početak

Foto: Index

"GRAĐEVINSKA je inspekcija po nalogu Državnog odvjetništva pokrenula nadzor na navedenoj lokaciji",potvrdili su za Index iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja odgovarajući na upit Indexa zašto su zaustavljeni radovi na Britanskom trgu u Zagrebu. 
 
Afera sa sumnjivim dozvolama
 
Naime, radi se o spornim radovima koje je pokrenuo zagrebački gradonačelnik Milan Bandić a da je bilo nepravilnosti potvrdila je nedavno u svojim medijskim istupima i zamjenica pročelnika zagrebačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrinka Paladino. Ona je otkrila  aferu sa sumnjivim dozvolama dok je za Britanski trg naglasila kako je odluka o uređenju tog trga donijeta na brzinu i mimo struke. 
 
"Svakako da se postupanje DORH-a, odnosno odluka Ministarstva može dovesti u vezu s mojim izjavama. Vjerujem kako se neće stati samo na ovom", rekla je Paladino za Index. 
Sporna dozvola od prošlog tjedna koju je izdao Grad Zagreb
 
U Ministarstvu graditeljstva potvrdili su za Index kako je sporna pravomoćna građevinska dozvola koju je izdao Grad Zagreb i to 31. listopada ove godine, a najavljuju kako će se radovi nastaviti tek ako su se stekli svi zakonski uvjeti. 
 
"Naravno, jedno od objašnjenja bilo je kako kreću pripremni radovi, no bilo kakvi radovi ne mogu se obavljati bez dozvola nadležnih gradskih ureda", rekla je Paladino za Index. 
 
Kako doznaje Index, a što nam je i potvrđeno od strane Ministarstva, građevinska je inspekcija 24. listopada ove godine utvrdila da  Grad Zagreb u svojstvu investitora izvodi građevinske radove, odnosno uklonjen je asfaltni sloj, uz rub čestica djelomično su postavljeni pješački rubnjaci te kako grad Zagreb radove izvodi bez glavnog projekta koji mora sadržavati i potvrde javnopravnih tijela. 
 
Inspekcija zaustavila radove, pa ekspresno izdali dozvolu
 
"Nadležni građevinski inspektor je sukladno odredbama članka 30. stavak 2. Zakona o građevinskoj inspekciji („Narodne novine“ RH br. 153/13) naredio investitoru mjeru obustave građenja zatvaranjem gradilišta postavljanjem službenog znaka", stoji u odgovoru Ministarstva graditeljstva uz dodatak da je tjedan dana nakon inspekcije grad Zagreb izdao dozvole, no onda se, kako nam priznaju, u sve upleo DORH.   

 

Pročitajte više