Dorić o zaštiti hrvatskih umirovljenika koji primaju slovenske mirovine

Saborski zastupnik Hrvatske narodne strankeliberalnih demokrata Miljenko Dorić na današnjoj je konferenciji za novinstvo, govoreći o zaštiti hrvatskih umirovljenika koji primaju slovenske mirovine, podsjetio da Hrvatska i Slovenija još nisu potpisale sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Dorić je kazao da se po novom slovenskom zakonu o porezu na dohodak, koji je na snazi od 1. siječnja, slovenske mirovine za građane drugih zemalja do 108.000 tolara oporezuju sa 16, a one iznad toga s 33 posto.

Dorić je ocijenio da bi se to najlakše uredilo potpisivanjem sporazuma kakav je Hrvatska potpisala s većinom okolnih zemalja te dijelom zemalja Europske unije. Tako bi se, kazao je, izbjeglo visoko oporezivanje mirovina jer se u Hrvatskoj na mirovine do 3000 kuna ne plaća porez, a iznad tog porez je znatno manji nego u Sloveniji.

Kazao je da su pregovori o takvu sporazumu počeli još 1999. u Ljubljani, ali da nisu nikad nastavljeni.

Dorić je rekao da je HNS u studenom prošle godine u Saboru od predsjednika Vlade Ive Sanadera zatražio odgovor o nastavku tih pregovora.

Odogovor da "Vlada kani predložiti Sloveniji da se pregovori što prije nastave" Dorić je ocijenio uvrjedljivim za hrvatske građane, rekavši da oni imaju pravo biti ogorčeni zbog sporosti i neodgovornosti državnih službenika.

(Hina) xdsil yvkn

Pročitajte više