Doživotna kazna bivšem policajcu i njegovom sinu zbog ubojstva crnca u SAD-u

Foto: EPA

SUTKINJA američkog okružnog suda osudila je dvojicu bijelaca, Gregoryja McMichaela i njegovog sina Travisa, na doživotni zatvor zbog ubojstva crnca Ahmauda Arberyja dok je džogirao u Georgii 2020., u slučaju koji ukazuje na rasno nasilje u Americi.

Sutkinja Lisa Godbey je objasnila da se radi o saveznom kaznenom djelu ubojstva iz mržnje, na kraju suđenja koje je ponovno iznijelo na vidjelo probleme vezane uz rasističko nasilje. Arbery je ubijen kada se vraćao s trčanja.

"To ste učinili zbog boje kože gospodina Arberyja", rekla je sutkinja.

Osuđeni otac je bivši policajac

Gregory McMichael je 66-godišnji bivši policajac koji je kasnije radio u uredu lokalnog tužitelja u Brunswicku, a 36-godišnji sin Trevis je mehaničar zaposlen u Obalnoj straži.

Obojica već služe doživotni zatvor bez mogućnosti uvjetne slobode nakon što su u studenome prošle godine osuđeni u sudskom postupku koje je pokrenulo američko državno odvjetništvo.

Osim njih, na optuženičkoj klupi je i njihov susjed, 52-godišnji William Bryan, a sva trojica su optužena za kršenje građanskih prava Arberyja zbog napada isključivo zbog boje njegove kože i pokušaja otmice.

Presuda Bryanu očekuje se kasnije. Arberijev slučaj je jedan u nizu ubojstava crnaca posljednjih godina koji je skrenuo pažnju na pitanje rasizma u američkom kazneno-pravnom sustavu.

Pročitajte više

 

Pročitajte više