Hypo banka priprema nove anekse ugovora o kreditima - bit će objavljeni do 15. siječnja

Foto: Hypo

HYPO banka izmijenila je ugovorne odredbe koje su se odnosile na ocjenu ustavnosti Zakona o izmjeni i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju.

Tekst aneksa na kojem je Banka radila i za koji je najavila da je u pripremi usklađen je sa Zakonom i zahtjevima Hrvatske narodne banke, te ne bi trebao klijente dovesti u nepovoljan položaj.

Izmijenjeni aneksi uz ugovore o kreditima trebali bi biti dostupni najkasnije do 15. siječnja 2016. godine u poslovnicama Banke i na web kalkulatoru, doznajemo iz Hypo banke.

Udruga Franak pisala HNB-u

Da podsjetimo, Udruga Franak je 15. prosinca 2015. otvorenim pismom zatražila od HNB-a da naloži Hypo banci izbacivanje spornih dijelova aneksa koje su sve ostale banke već izbacile iz svojih aneksa.

Udruzi Franak bio je sporan članak 12. aneksa, koji je prema tumačenju Udruge banci omogućavao: da na temelju slobodne ocjene raskine aneks o konverziji CHF kredita pisanom obaviješću korisniku kredita i ostalim sudionicima; da u slučaju samovoljnog raskida aneksa ima ovlast konvertirati euro kredit ponovo u CHF kredit; da ima ovlast potraživati od korisnika kredita i ostalih sudionika naknadu i povrat svih koristi kao da aneks nije nikada bio niti zaključen; da na sve navedeno Hypo ima pravo i ukoliko se ispuni osnovni ugovor odnosno ukoliko kredit bude otplaćen u potpunosti; da osim svega Hypo ima pravo u slučaju ukidanja zakona o konverziji i na naknadu štete koju je snosila temeljem zakona o konverziji.

Pročitajte više