AFERA KOJU JE OTKRIO INDEX Kreće financijski nadzor nad Zakladom Hrabro dijete

Foto: Index, Boris Scitar/PIXSELL

PRIJE tjedan dana Index je otkrio kako Zaklada Hrabro dijete troši novac za bolesnu djecu na božićnice, plaće i razne naknade, a sada doznajemo kako Ministarstvo financija radi te afere pokreće financijski nadzor nad Zakladom.

Vrhovni je sud prije godinu i tri mjeseca prihvatio stajalište Županijskog suda u Slavonskom Brodu, prema kojem s više od 4 milijuna kuna od humanitarne akcije za Noru Šitum do daljnjeg može raspolagati udruga Hrabro dijete.

>OTKRIVAMO: Kako Zaklada Hrabro dijete troši novac za bolesnu djecu

Predsjednica navedene Udruge, Jasminka Žužić, koja je osnovala i istoimenu Zakladu čija je upraviteljica, prebacila je potom novac, gotovo 4 milijuna kuna, na račun Zaklade Hrabro dijete.

Novac sa Zaklade potom je isplaćivala natrag Udruzi, trošila ga na plaće za sebe i još jednu zaposlenicu, isplaćivala si je božićnice i razne naknade, a zbog takvog načina raspolaganja novcem, članovi Upravnog odbora Zaklade, Maja Mikić i Dario Konjić odbili su prihvatiti financijsko izvješće Zaklade, kojeg im je pripremila upravo Jasminka Žužić.



Maja Mikić je nakon neprihvaćanja izvješća podnijela i ostavku te ustvrdila kako nije imala nikakvu dokumentaciju o odlukama kako se raspolagalo novcem.

I Dario Konjić je za Index izjavio kako se takvim načinom rada Zaklade jednostavno ne slaže i ne prihvaća takav način rada niti financijsko izvješće.


Ministarstvo zaprimilo prijavu na rad Zaklade

Index je doznao kako je Ministarstvo financija zaprimilo prijavu koja se odnosi na rad Zaklade Hrabro dijete te su najavili da će nad njima provesti financijski nadzor.

"Ministarstvo financija - Uprava za financijsko upravljanje, unutarnju reviziju i nadzor, Sektor za financijski i proračunski nadzor zaprimilo je prijavu koja se odnosi na Zakladu Hrabro dijete.
U skladu sa svojim djelokrugom i planom rada Sektor će obaviti financijski nadzor navedene Zaklade", stoji u odgovoru Ministarstva financija.

Podsjetimo, u aferi sa Zakladom koju je Index razotkrio, doznali smo i kako je Ministarstvo uprave upoznato s nepravilnostima u radu Zaklade, no naveli su nam kako još čekaju na dokumentaciju.

Index je prvi dobio zapisnik sa sastanka Zaklade te financijsku bilancu Zaklade Hrabro dijete prema kojoj se vidi kako se novac Zaklade troši. Prema bilanci se vidi da su Jasminki Žužić, upraviteljici Zaklade i još jednoj osobi isplaćivane plaće, naknada za prijevoz, naknada za odvojeni život, a isplaćene su im i božićnice u iznosu od 1000 kuna.

"Zaklada je novac prebacivala Udruzi Hrabro dijete, čija je predsjednica isto Jasminka Žužić. Zatim je Udruga HD prebacivala novac krajnjem korisniku. Znamo za tijek novca dok se on slao na račun Udruge, no za dalje ne znamo. Tu se novac gubi, tu se ponavlja 5-6 istih imena za koja su pravdane donacije.

I još nešto, kad krajnji korisnik vrati sredstva od liječenja, on ga vraća Udruzi, a ne Zakladi i novac njima ostaje. Zaklada je donirala novac bez da je donijela ikakav Pravilnik ili kriterije o donacijama, koliko se kome može donirati. Udruga je od Zaklade zatražila novac za donaciju, što znači da je Jasminka Žužić sama sebi slala molbu za donaciju i sama sebi odobravala", rekao nam je izvor koji je odlučio ostati anoniman (podaci poznati redakciji), a dostavljeni su nam i dokumenti koji pokazuju da je Žužić sama sebi slala zamolbe za donacijom, odnosno kao predsjednica Udruge Hrabro dijete, slala je zamolbu Zakladi, čija je ona upraviteljica.






















 

Pročitajte više