Doznajemo: Sutra sjednica u Vinogradskoj, tražit će smjenu Dijane Zadravec

Foto: Index

U VINOGRADSKOJ bolnici sutra se održavaju tri sjednice, ona Upravnog vijeća, Povjerenstva za unutarnji bolnički nadzor te Radničkog vijeća. Kako Index doznaje, Radničko vijeće i Povjerenstvo za unutarnji nadzor donijet će odluku da se Dijanu Zadravec treba smijeniti s funkcije predstojnice Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju, dok će povjerenik za mobing posebno donijeti svoje mišljenje.

"Budući da je ministar zdravstva Vili Beroš zatražio očitovanje od Povjerenstva, sutra će mu se i dostaviti. Ovo je prevršilo svaku mjeru, zbog Zadravec su nepopravljivo narušeni međuljudski odnosi na radiologiji", rekao je za Index izvor iz KBC-a Sestre milosrdnice.

Uskoro natječaj za ravnatelja, doznajemo tko bi mogao biti vd

Upravno vijeće će pak sutra odrediti tko će biti novi vršitelj dužnosti ravnatelja, nakon što je danas v.d. ravnatelja Mario Zovak podnio ostavku na to mjesto. Za novog v.d.-a trebali bi imenovati, kako doznajemo, dr. Zorana Vatavuka (sadašnji predstojnik Klinike za očne bolesti) koji će ostati na tom mjestu do izbora novog ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice.

Natječaj za ravnatelja raspisat će se 21. svibnja, a nakon toga teče žalbeni rok od 8 dana. Bolnica ima rok od 40 dana da odabere novog ravnatelja.

Zovak podnio ostavku: Kadrovski deficit na Zavodu za radiologiju sad je doista problem koji ugrožava normalno funkcioniranje KBC-a

Podsjetimo, Zovak je danas u pismu ostavke napisao da "KBC prolazi kroz kriznu situaciju, od koje je kadrovski deficit na Zavodu za radiologiju sad doista problem koji ugrožava normalno funkcioniranje KBC-a".

>> Ravnatelj Vinogradske podnio ostavku

Zanimalo nas je hoće li se i on opet kandidirati za ravnatelja Vinogradske bolnice.

"Ne mogu odgovoriti hoću li se kandidirati", rekao nam je.

Zasad je jedino Dijana Zadravec izjavila da će se kandidirati za ravnateljicu bolnice te navela kako nema ambicije biti ministrica zdravstva, već ravnateljica Vinogradske bolnice, za koju je najavila da ima velike planove.

Već dva puta donesena odluka za smjenu Zadravec

Podsjetimo kako su Povjerenstvo za nadzor i Radničko vijeće već dva puta donijeli odluku da se Dijanu Zadravec mora smijeniti s mjesta predstojnice, no Zovak je prije par dana rekao da nije imao kriterije za smijeniti predstojnicu jer nije imao pismene izjave o mobingu.

>> 17 djelatnika onkološke radiologije prijavilo Zadravec za mobing, sve su opisali

Podsjetimo kako je Index jučer prvi objavio da je 17 djelatnika Klinike za radiologiju potpisalo pritužbu protiv Zadravec zbog mobinga, dok smo danas ekskluzivno objavili pismo koje su napisali liječnici radiolozi, njih 11, dio s Klinike za tumore, a dio s lokacije Vinogradska, koji su dali otkaze u bolnici zbog, kako navode u pismu, svoje šefice Dijane Zadravec.

>> 11 radiologa dalo je otkaz zbog Zadravec. Poslali su nam pismo u kojem sve otkrivaju

"Razlog odlaska isključivo su loši radni uvjeti za koje je direktno i indirektno odgovorna Predstojnica zavoda za radiologiju. Svi koji smo otišli još smo mladi, puni entuzijazma i ljubavi prema poslu koji radimo. Ne bježimo od posla. Želimo raditi", stoji u pismu u kojem iznose sve detalje lošeg vodstva.  

Naglasili su činjenicu da Zadravec ima vrlo malo veze s onkološkim bolesnicima te da je svojim vodstvom pokazala nebrigu za onkološke pacijente, što detaljno opisuju u pismu.

Liječnici koji su dali otkaz radi Zadravec: Docentura i profesura na Stomatološkom fakultetu imaju relativno malu vezu s onkološkim pacijentima

"Kao što Predstojnica ispravno navodi, uvjet za položaj Predstojnika Zavoda su doktorat znanosti i docentura ili profesora na fakultetu, iako poštujemo tradicionalno hijerarhijski odnos u medicini, treba ipak napomenuti da docentura i profesura na Stomatološkom fakultetu imaju relativno malu vezu s onkološkim pacijentima Klinike za tumore, a odjelni liječnik ipak prilično blisku i značajnu vezu", navode.

Ministarstvo traži unutarnji nadzor

Za kraj dodajmo i kako nam je prošli tjedan iz Ministarstva zdravstva odgovoreno kako Upravno vijeće upravlja zdravstvenom ustanovom i nadzire rad same ustanove, dok je Ministarstvo zdravstva nadležno osigurati kontinuirano pružanje zdravstvene zaštite pacijentima, a posebno ranjivoj skupini onkoloških bolesnika.

"S obzirom na navedene nadležnosti i ovlasti te zaprimljeno očitovanje, ministar Beroš zatražio je unutarnji nadzor i žurno očitovanje Upravnog vijeća bolnice kao i prijedlog mjera i aktivnosti. Samim time Ministarstvo zdravstva je zatražilo očitavanje svih relevantnih tijela te po primitku svih izvješća odlučit će o daljnjim koracima kako bi se što prije razriješila situacija na dobrobit svih pacijenata KBC-a Sestre Milosrdnice", stoji u odgovoru Ministarstva.

Pročitajte više