CJEPIVO PROTIV KORONAVIRUSA

Doznajemo: U Hrvatsku stigla dugoočekivana dokumentacija za Sputnik V, kreće provjera

Foto: Pixsell, EPA

STANJE s cjepivom u EU, barem kad je riječ o Hrvatskoj i još nekim zemljama, ne popravlja se. Proizvođači cjepiva i dalje smanjuju isporuke, a prije nekoliko dana šef HZJZ-a Krunoslav Capak objavio je da nam je AstraZeneca (opet) drastično smanjila isporuku.

Od Rusa stigla dokumentacija za Sputnik V, sutra kreće evaluacija

Hrvatska se još prije nešto više od mjesec dana počela okretati alternativnim izvorima cjepiva, prije svega Rusiji i njihovom Sputniku V. Ministar zdravstva Vili Beroš zatražio je od Rusa da, što je prije moguće, dostave dokumentaciju kako bi hrvatska agencija za lijekove, HALMED, mogla pokrenuti postupak procjene tog cjepiva. 

Stvar se pomaknula s mrtve točke. Kako doznaje Index, Rusi su Hrvatskoj poslali dokumentaciju za Sputnik V. Dokumentacija je zaprimljena i vlada će je sutra proslijediti HALMED-u. Od sutra HALMED kreće u evaluaciju pristigle papirologije tijekom koje bi se trebalo utvrditi je li cjepivo učinkovito i sigurno. Hrvatski regulator treba ustanoviti sadrži li ruska dokumentacija sve što je nužno kako bi se mogla utvrditi učinkovitost i sigurnost Sputnika V. 

Nakon te evaluacije postat će jasno hoće li Hrvatska ići u interventni uvoz Sputnika V, što je ministar Beroš više puta spominjao kao opciju, ili će se čekati odobrenje EMA-e.

U prilog mogućnosti da Hrvatska ipak prije odobrenja EU nabavi rusko cjepivo ide i pismo koje je jučer zajedno s čelnicima pet europskih zemalja potpisao premijer Andrej Plenković. 

Plenković pričao s Von der Leyen i Charlesom Micheleom u Bruxellesu pa onda ipak potpisao pismo u kojem se traži sastanak oko cjepiva

Plenković se, dan kasnije no što je pismo sastavljeno, pridružio premijerima Austrije, Bugarske, Slovenije, Češke i Latvije i stavio svoj potpis na pismo koje je danas upućeno predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen i predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu.

Kako bi sve države EU postigle svoje ciljeve cijepljenja za drugo tromjesečje, predsjednik Vijeća EU Charles Michel trebao bi održati summit "što je prije moguće", navodi se u pismu premijera.

"Nastavi li se tako, do ljeta bi se stvorilo i produbilo ogromne nejednakosti među državama članicama tako da bi neke od njih mogle dosegnuti kolektivni imunitet u nekoliko tjedana, dok bi druge jako zaostajale. Naše je stajalište da bi to bilo protivno ne samo našem sporazumu, nego i samom duhu europske solidarnosti", požalili su se šefovi država.

Plenkovićevog potpisa nije bilo na prvoj verziji pisma, a iz vlade to pravdaju činjenicom da je bio u Bruxellesu i da je tamo sa šefovima EU institucija, između ostalih i s Ursulom von der Leyen i Charlesom Michelom. Iz vlade su rekli kako je Plenković s njima razgovarao o diskrepanciji u distribuciji cjepiva te da je zastupao hrvatske interese. No u tim se razgovorima očito nije puno postiglo budući da je Plenković, kada se vratio u Zagreb, odlučio staviti svoj potpis na pismo u kojem se traži sastanak s Von der Leyen i Micheleom o problemima s distribucijom cjepiva.

Podsjetimo i na to da prekjučer, kada je bio u Bruxellesu, u izjavi medijima Plenković bio suzdržan oko izjave austrijskog premijera Kurza da je Hrvatskoj počinjena nepravda jer će Nizozemska dobiti dvostruko više cjepiva. 

Kako Hrvatska može do ruskog cjepiva mimo EU

Hrvatska do ruskog cjepiva mimo EU može interventnim uvozom. Domaća Agencija za lijekove i medicinske proizvode mora odobriti takav uvoz kako bi cjepivo stiglo u Hrvatsku. 

Uvjet za uvoz ruskog cjepiva kroz interventni uvoz (što je mnogo jednostavniji proces od procesa odobrenja cjepiva koje uključuje detaljnu provjeru svih podataka o kakvoći, sigurnosti i djelotvornosti cjepiva) je da na tržištu ne postoje cjepiva za istu indikaciju. Iako na tržištu postoje takva cjepiva, nema ih u dovoljnim količinama. Upravo to bi trebao biti glavni argument za interventni uvoz Sputnika V u Hrvatsku. 

Prema Zakonu o lijekovima, HALMED može dati suglasnost za uvoz neodobrenog cjepiva ako se radi o medicinski opravdanoj potrebi, radi zaštite zdravlja ljudi.

Epidemiolozi su dali prijedlog za uvoz od jednog do dva milijuna doza ruskog cjepiva, no točna se količina još treba definirati, ako se zadovolje proceduralni faktori za uvoz Sputnika V u Hrvatsku.

Prije mjesec danas doznali smo kako je ruska strana spremna isporučiti cjepivo u dvije tranše, ili čak samo jednoj, što znači da bi Hrvatska odjednom dobila golemu količinu cjepiva. O točnoj količini, ako se odobri interventni uvoz, trebala bi odlučiti struka, uzimajući u obzir i najave tranši ostalih proizvođača cjepiva. 

O ruskom cjepivu se govorilo i na posljednjoj presici Stožera

O ruskom cjepivu bilo je govora i na posljednjoj presici Stožera. Capak je potvrdio kako se čitavo vrijeme razmišlja o alternativnom uvozu cjepiva. 

"Prije nekih mjesec dana smo objavili mogućnost interventnog uvoza koji sa sobom nosi obveze proizvođača i zemlje koja cjepivo izvozi, kao i dodatne obveze naših regulatornih tijela. Nemamo dokumentaciju koja je zatražena, još uvijek nije stigla da bi se taj interventni uvoz mogao kao mehanizam pokrenuti. Naravno da čitavo vrijeme razmišljamo o tome, ali je također poznata činjenica da je ruski proizvođač pokrenuo postepenu registraciju lijeka pri Europskoj agenciji, za koju se nadamo da će biti brzo završena, što bi nam omogućilo da prema europskoj i našoj legislativi regularno uvezemo to cjepivo", rekao je Capak. 

Počeli razgovori i o nabavi kineskog cjepiva

Potvrdio je i da su počeli razgovori s Kinezima oko nabave njihovog cjepiva. 

"O kineskom cjepivu ne znamo puno u trećoj fazi njegovog kliničkog ispitivanja. U tijeku je online sastanak s proizvođačima kineskog cjepiva na koji su se uključili naši epidemiolozi i osobe koje se u Ministarstvu zdravstva bave time. O tome ćemo vam više moći reći na presici u ponedjeljak", rekao je Capak. 

Primajte na mail pregled najčitanijih vijesti dana, na kraju svakog dana. Pretplatite se na Index Newsletter.

Pročitajte više