KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Doznajemo: Vlada kupila maske od tek osnovane firme, iste one od koje su već odustali

Foto: Index/Pixsell/Josip Regovic/Unsplash

PREMDA je vlada objavila da je na telefonskoj sjednici održanoj 20. ožujka ove godine odustala od dan ranije najavljene 19 milijuna kuna vrijedne kupovine zaštitnih maski od nedavno osnovane pulske tvrtke Medical and pharm trading d.o.o., Ministarstvo gospodarstva nekoliko dana kasnije od iste firme kupilo je zaštitne maske i rukavice za 1.266.875,00 kuna s PDV-om. O tome, doduše, nisu obavijestili javnost, pa to čine Index Istrage.

>> Vlada odustala od kupovine maski za 19 milijuna kuna. Dobili su veliku donaciju

Najavili pa odustali čim su priču objavili mediji

Mediji su 19. ožujka objavili kako je vlada na telefonskoj sjednici najavila kupovinu "zaštitnih maski protiv širenja koronavirusa" od Medical and pharm tradinga d.o.o. osnovanog krajem studenoga prošle godine. Nisu se baterije telefona članova vlade čestito ni napunile, a već je dan kasnije, nakon što su priču o tome objavili mediji, 20. ožujka na novoj telefonskoj sjednici vlada odustala od spomenutog posla. I to "zbog novonastalih okolnosti, budući da je Republika Hrvatska primila donaciju od 11,5 tona zaštitne opreme", priopćeno je iz vlade.

Dominik Gjoni, vlasnik Medical and pharm tradinga, tada je Indexu izjavio kako mu posao "ide dalje. Imamo jako puno narudžbi i trenutno imamo najpovoljniju cijenu", otkrio je.

Desetak dana kasnije, odustali od odustajanja

No, svega desetak dana kasnije, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta isplatilo je Gjonijevoj firmi nešto više od milijun kuna. Pitali smo zašto i kakvim je postupkom ugovoren posao, a iz Ministarstva pod vodstvom Darka Horvata stigao je sljedeći odgovor:

"Kao što je poznato, odlukom Vlade RH od 17. ožujka 2020. godine Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta – Ravnateljstvo za robne zalihe izuzeto je od Zakona o javnoj nabavi te po zahtjevu Nacionalnog stožera civilne zaštite nabavlja sve robe i usluge vezane uz sprečavanje širenja epidemije uzrokovane novim koronavirusom SARS-CoV-2. Isto se provodi žurnim postupkom, izravno putem narudžbenica, s obzirom da se radi o nabavi opreme koja je žurno potrebna, a gotovo pa nedostupna na tržištu RH", stoji u prvom dijelu odgovora iz Horvatova ministarstva koji nas informira da se robe i usluge za borbu protiv koronavirusa nabavljaju bez procedure primjerene redovnim okolnostima.

Zanimljiv obrat

Slijedi odgovor na pitanje o razlozima poslovanja s pulskom tvrtkom.

"Rješenje o odobrenju sredstava na teret Proračunske zalihe", a prevedeno s birokratskog jezika, to je novac namijenjen kupovini maski od koje se odustalo, "stavljeno je izvan snage, s obzirom da je Republika Hrvatska u međuvremenu primila donaciju od 11,5 tona zaštitne opreme, čime je i sama količina potrebne robe u datom trenutku smanjena", objašnjavaju iz Ministarstva gospodarstva.

U svakoj dobroj priči u nekom trenu uslijedi obrat.

"Naknadno je, a prema uputi i novim potrebama Nacionalnog stožera civilne zaštite, među ostalim nabavljeno 130.000 zaštitnih masaka i 1.001.200 nitrilnih zaštitnih rukavica od društva Medical and pharm trading d.o.o. koje je navedenu robu imala na raspolaganju u svojim zalihama te ju je bilo u mogućnosti promptno isporučiti. Ukupna vrijednost robe je 1.266.875,00 kuna s PDV-om, s time da je dio iznosa nabave koji se odnosi na zaštitne rukavice isplaćen 31. ožujka, a za zaštitne maske 15. travnja 2020. godine", informiraju nas iz Ministarstva gospodarstva.

Bit će još poslova za mladog pulskog liječnika

Zanimalo nas je planiraju li nove poslove s propulzivnom pulskom firmom koja će sljedećeg mjeseca, bude li živa i zdrava, obilježiti veličanstvenih šest mjeseci postojanja.

"Također, dodatno je od društva naručeno (a sukladno novoiskazanim potrebama) 503.000 zaštitnih rukavica (nitrilne i latex), 62.500 zaštitnih nazuvaka te 18.700 zaštitnih kapa. Ukupna vrijednost ove robe je 449.400,00 kuna s PDV-om, koji će se isplatiti po isporuci robe, što u konačnici čini ukupan iznos od 1.716.275,00 kuna s PDV-om naručene robe od navedenog društva“, poručuju iz Ministarstva gospodarstva.

Što danas kaže vlasnik firme koji je lani diplomirao? 

A što veli Gjoni, čije ime nalazimo na popisu doktora medicine promoviranih prije godinu dana na osječkom Sveučilištu.

Pričali smo relativno kratko, čim smo se predstavili, izgovorio je: "Koje je pitanje?".

Imali ste onaj posao s vladom...

"Tako je, koji je storniran da i više nemamo ništa, da, recite koje je pitanje...

Međutim, nakon toga ste isporučili maske i zaštitne rukavice vladi?

"Ne, Vladi ne, to nije... nismo isporučili...

Ministarstvu gospodarstva.

"Dobro."

Je li tako?

(Tajac). "Recite, koje je pitanje sada, recite."

Pa kako je ipak došlo kasnije do realizacije dijela posla?

"Ali kakve veze to ima zašto smo, zašto to, vas zanimam ja, znači, pored još tisuću firmi koje su poslovale što s ministarstvima, što s bolnicama? Kakve veze mi sad imamo s time, jel?"

Zato što je objavljeno da se odustalo od posla, pa se desetak dana kasnije...

"Ali to nema, ali to nije dio posla, to nije taj posao, znači, mi nemamo veze s time, jel. Dakle, to nema veze, znači to nema veze s maskama. Probajte ispitati koje su još firme uključene, jer svi drugi gospodarstvenici su se mogli prijaviti i zatražiti, jel, ponuditi robu, jel, koju su isporučili što ministarstvima, što bolnicama i tako dalje. Tako da to sad nema veze uopće s poslom koji je trebao bit. Taj posao je storniran i to je to, a dalje poslovne naše račune i ponude koje mi radimo, šta mi ne bismo smjeli raditi, jel, po toj logici, po vašem pitanju..."

Smijete raditi...

"E, pa onda?"

Samo vas smijem pitati o poslovima s državom. U čemu je problem?

"Ne, ne, to nije posao s državom."

Ovo je plaćeno iz proračuna.

"Neću više nikakve komentare davati. To probajte pitati državu. Nemam pojma. Pozdrav."

Nemate pojma?

Odgovor nismo čuli. Gjoni je prekinuo vezu. Ostalo je nejasno što nema pojma i zašto je kazao da isplata Ministarstva gospodarstva "nema veze s maskama", kad su iz Ministarstva gospodarstva rekli da su od njegove firme kupili maske.

Kao što je već objavljeno, Gjoni je vlasnik Medical and pharm tradinga kojim, uz njega, upravljaju i njegova braća Fabian i Stefan – sva trojica, kako stoji u sudskom registru, doktori medicine.

Vlasnik tvrtke koja prodaje maske državi: Nismo osnovali tvrtku s ciljem da prodajemo maske

Medijima je ranije objasnio da je s braćom otvorio tvrtku "za promet lijekovima i medicinskim proizvodima, a upisani smo u HALMED-ov očevidnik još u studenom prošle godine", dakle čim su osnovani.

"Nismo osnovali tvrtku s ciljem da prodajemo maske, imamo drugih proizvoda. Spletom okolnosti, ušli smo u priču s maskama za neko drugo tržište. Saznao sam u međuvremenu da postoji potreba za maskama u Hrvatskoj i javio se pismom namjere i ponudom koja je tri puta bila jeftinija od sljedeće ponude koju je dobio Stožer civilne zaštite", objašnjavao je Gjoni medijima i dodao kako mu je jasno da ima ljudi kojima sumnjaju u transparentnost 19 milijuna kuna teškog vladina posla s nedavno osnovanom tvrtkom, ali oni su se, ustvrdio je 20. ožujka, javili vladi s pismom namjere "prije više od deset dana", a ponude su slali i bolnicama te ljekarnama.

Gjoni se pohvalio cijenom od 2,8 do tri kune po masci koju su ponudili vladi što je, kako je ustvrdio, gotovo upola manje od drugih ponuda. Cijena je, otkrio je i to, na granici isplativosti, ali Medical and pharm trading ima poslovnog partnera u Šangaju "i uspostavili smo kontakt s dvije pouzdane tvornice od kojih smo prije već naručili maske", citiramo jedan od nedavnih Gjonijevih medijskih istupa kad nas već nije počastio dužim razgovorom.

Toliko za ovo javljanje.

Originalno objavljeno na Index istrage

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više