INDEX DOZNAJE Vrdoljak sutra vrhu HNS-a iznosi Plenkovićevu ponudu: "To je smrt za stranku"

Foto: FAH

UNUTARSTRANAČKA kriza u HNS-u se nastavlja, nakon što je proteklih dana situacija eskalirala zbog navoda o tome kako Ivan Vrdoljak koketira s HDZ-om te se sprema na koaliciju s Andrejem Plenkovićem.

> HNS-OVCI NE ŽELE S HDZ-OM, ČEKAJU DA VRDOLJAK ODE Hoće li Anka Mrak Taritaš preuzeti stranku?

Kako Index neslužbeno doznaje od izvora bliskog Vrdoljaku, članovi stranke na terenu su burno reagirali na javne izjave Andre Vlahušića, Vesne Pusić i Anke Mrak Taritaš, prvenstveno zbog toga što se cijeli sukob počeo voditi preko medija te što nesuglasice nisu riješene unutar stranke.

Usto doznajemo kako će Vrdoljak sutra na sastanku vodstva stranke potvrditi da je razgovarao s Plenkovićem te da će prenijeti vodstvu javnu ponudu koju je premijer uputio HNS-u, ali i HSS-u.

"Vrdoljak će biti legalist i poslušat će odluku tijela stranke", tvrdi naš izvor.

Od drugog izvora iz vrha stranke Index pak neslužbeno doznaje kako u ovom trenutku nije vjerojatno da Vrdoljakova inicijativa za suradnju HDZ-a i HNS-a prođe pred tijelima stranke.

Izvor iz HNS-a blizak Anki Mrak Taritaš za Index je pak očekivao poručio kako se "nada da prijedlog o suradnji HDZ-a i HNS-a neće proći".

Posavec: HNS nije jedan čovjek

Član Središnjeg odbora HNS-a Matija Posavec za Index je pak rekao kako će HNS o svemu donijeti odluku kao stranka, koja "nije jedan čovjek" i "nije jedan uski tim ljudi".

"Moj dojam je da stranka ta koja donosi odluku, to ne može biti jedan čovjek jer stranka nije jedan čovjek ni uski tim ljudi. To neće biti samo Predsjedništvo, nego i Središnji odbor - sutra na Predsjedništvo zovemo i sve saborske zastupnike, da svatko može reći što misli, svatko da može iskazati stav bez opasnosti od sankcija, temeljem toga raspoloženja i pozicija bit će donesena odluka. Nije dobro dijeliti stranku, ako Ivanova inicijativa izazove raskol u HNS-u, napravit ćemo sve da do njezine realizacije ne dođe. Ako se u toj raspravi dogovorimo da se ide na to, ići ćemo na to, ali prvo to trebamo razjasniti u stranci.

Odgovornost svake stranke, pa tako i naše, u tome je da damo mogućnost članovima da se izjasne, da imamo širu unutarstranačku raspravu. Da se više ne događa da odluke osmišljava i provodi jedan čovjek, nego širi krug ljudi. Onda ćemo vidjeti kakva je odluka. U svakom slučaju, odgovornost je na predsjedniku stranke. Sutra ćemo vidjeti što ljudi žele i takav stav ćemo zastupati, a ne da pojedinac zastupa i provodi interese. Dan nakon toga imamo Središnji odbor, gdje će preko 130 članova - načelnici, gradonačelnici, župani, saborski zastupnici i drugi - raspravljati", rekao je Posavec za Index.

Kolman: Koalicija s HDZ-om je smrt HNS-a

Index je za komentar zamolio i bivšeg saborskog zastupnika HNS-a Igora Kolmana i člana izbornog tima Anke Mrak Taritaš koji nam je kazao kako bi koalicija s HDZ-om značila smrt za HNS na sljedećim izborima.

"S HDZ-om nije moguće provesti kurikularnu reformu onako kako bi ju HNS- želio provesti, a ulazak u koaliciju vrlo vjerojatno bi značio smrt za stranku na idućim izborima", rekao nam je kratko Kolman.

Podsjetimo, Index je jučer u stožeru Anke Mrak Taritaš doznao kako dio čelništva HNS-a očekuje da Vrdoljak podnese ostavku na tu funkciju, jer smatraju da je djelomično kriv za gubitak Anke Mrak Taritaš na lokalnim izborima.

Pročitajte više