Doznali smo za što se sve tereti Tolušića, radi se o ozbiljnom kriminalu s EU novcem

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

JUTROS je policija upala u obiteljsku kuću Plenkovićevog nekadašnjeg ministra i potpredsjednika vlade Tomislava Tolušića u Virovitici po nalogu europskog javnog tužitelja (EPPO). Ured europskog javnog tužitelja Tolušića istražuje zbog poticaja njegovoj vinariji. EPPO je potvrdio da su uhićene dvije osobe. Osim Tolušića uhićen je i aktualni državni službenik, zaposlenik Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Index je doznao za što sve EU tužitelji terete Tolušića.

Doznali smo za što sve EU tužitelji terete Tolušića

Kako doznajemo, radi se o najmanje dva krimena.

Prvi obuhvaća razdoblje od 2020. do 2022. Tolušića se tereti za kriminal vezan uz europski novac koji je dobio kroz potpore tako što se prijavio na natječaj Ministarstva poljoprivrede koji se odnosio na poljoprivredna gospodarstva.

Istražitelji smatraju da je postojeći tuđi vinograd lažno prikazao kao svoju oranicu da bi dobio 2 i pol milijuna kuna

Prijavio se za projekt za oko 2 i pol milijuna kuna. Istražitelji EPPO-a sumnjaju kako je prijavio parcelu za koju je naveo da je oranica, a zapravo je to bio vinograd koji je već koristila druga osoba. Tolušić je, sumnja se, prijavio taj vinograd kao svoju oranicu kako bi dobio 85 posto EU sredstava iz fonda.

U tom planu, smatraju EU istražitelji, trebao mu je pomoći dužnosnik koji je također uhićen uz Tolušića. On je kao zaposlenik područne službe Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju prihvatio Tolušićev zahtjev kao da zadovoljava uvjete. Prema neslužbenim informacijama, riječ je o Željku Ferencu, višem savjetniku iz virovitičkog područnog ureda Agencije.

U ovom trenutku nije poznato je li bilo mita ili se radilo o drugoj vrsti usluge. No sumnja se da je taj lokalni državni dužnosnik Tolušiću bio krucijalan za dobivanje poticaja. Terra Slavonia je Tolušićev OPG preko kojeg je dobio poticaje.

Sumnja se da je lažirao i pola novca kako bi drugu polovicu dobio od EU

Drugi slučaj, doznaje Index, vremenski se preklapa s prvim i radi se također o dodjeli sredstava iz EU fonda. Iznos tog projekta bio je oko 4.5 milijuna kuna. Pravila ovog natječaja bila su 50/50, što znači da je Tolušić morao dokazati 50 posto vlastitih sredstava za projekt, da bi dobio drugu polovicu u EU novcu i to bespovratno.

Tolušić je, sumnjaju EU istražitelji, lažno prikazao polovicu sredstava koju je sam trebao uložiti, a upravo je to vlastito financiranje polovice projekta, kako smo naveli, bilo uvjet da dobije drugu polovicu bespovratnog novca od EU. Učinio je to tako, sumnja se, što je dao lažne podatke odnosno prijavljivao različite pozajmice i slično kako bi izvukao milijune EU novca.

Tolušić si je nelegalno pokušao pribaviti više od 4 milijuna kuna?

U dva odvojena slučaja izvlačenja EU novca, sumnja se, Tolušić si je pokušao nelegalno pribaviti više od 4 milijuna kuna, a od toga mu je isplaćeno najmanje oko dva milijuna kuna. 

Jutros je obavljena pretraga Tolušićeve kuće u Virovitici, a policajci i istražitelji su ga potom odveli u vinariju koja će također biti pretražena. 

 

Pročitajte više