Dožupanica: Zbog Matijanićeve smrti provjerila sam stanje u Domu zdravlja Šibenik

Foto: PIXSELL/Dusko Jaramaz, Facebook

ŠIBENSKO-KNINSKA dožupanica Iris Ukić Kotarac, ponukana smrću splitskog novinara Vladimira Matijanića, od Upravnog vijeća Doma zdravlja Šibenik zatražila je obavijesti o stanju u toj ustanovi. Njenu objavu prenosimo u cijelosti:

"Nakon neopravdane, nepotrebne i strašne smrti novinara Matijanića, danas u Hrvatskoj nitko ne može reći da nije svjestan koliko živjeti u našoj domovini znači biti životno ugrožen (ne mislim samo ekonomski) već i zdravstveno a sve zbog neučinkovitog sustava. O tome svjedoče brojni primjeri nepotrebno preminulih 'nepoznatih' osoba koji sada, ponukani objavom živote partnerice preminulog novinara izlaze u javnost, što nas sve skupa upozorava na činjenicu da kadroviranje u zdravstvu može imati fatalan ishod.

"Ovo su samo neki od podataka koje sam izvukla"

Potresena smrću novinara uvažavajući važnost i ulogu primarne zdravstvene zaštite, od Upravnog vijeća Doma zdravlja Šibenik, zatražila sam obavijesti o stanju u toj ustanovi. Predsjednik upravnog vijeća dr.med. Antonio Bejić, u ime vijeća, poslao mi je detaljno očitovanje – godišnju opservaciju (u prilogu), na kojem mu se zahvaljujem.

Ovo su samo neki od podataka koje sam izvukla iz izvješća 'teškog' 5 stranica teksta.

Domom zdravlja Šibenik posljednjih 13 godina neprekidno upravlja gospodin Joško Jurić dipl.oec. Dom zdravlja Šibenik ima 179 zaposlenika, nema instituciju glavne sestre Ustanove, nema Etičko povjerenstvo, nema stručni kolegij, nema Povjerenstvo za lijekove te nema Povjerenstvo za kvalitetu. U Upravnom vijeću još uvijek, (nakon sudskog osporavanja izbora), nema predstavnika radnika.

"Samo posljednja dva tjedna dvojica mladih liječnika dala su otkaz"

Nadalje iz dostupnih informacija evidentno je da liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti (u kojoj od 19 ambulanti obiteljske medicine imamo tek 2 specijalista), nisu od strane sustava, niti od strane rukovodstva ničim motivirani raditi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. O tome svjedoče specijalizacije koje se ne raspisuju. Demografski i kadrovski smo osiromašeni, 5 liječnica obiteljske medicine otišlo je posljednjih godinu dana u mirovinu, a čije su ambulante došle pod ingerenciju DZ. Samo posljednja dva tjedna dvojica mladih liječnika dala su otkaz.

Od tehničke opremljenosti pojedine ambulante primjerice nemaju toplu vodu. Sanitetski prijevoz u sastavu DZ-a ima 9 timova koji se sastoje od 9 med. sestara/tehničara te 18 vozača. Timovi prijeđu i po 90 000 km mjesečno, a godišnje i preko milijun kilometara. Prijevoz se obavlja u starim vozilima upitne sigurnosti s po/preko 450 000 prijeđenih kilometara a donedavno neka i do 700 000 km. Oprema je stara, derutna i manjkava (primjerice izmjenjivač el.struje upitne ispravnosti, nedostatak imobilizacijskih sredstava ili vatrogasnih aparata u vozilima), međutim to nije jedini problem.

"Nije se vodilo računa o potrebi sustavne edukacije tehničara"

Veći problem leži u tome da dosadašnja uprava nije vodila računa o potrebi sustavne edukacije medicinskih tehničara primjerice kod primjene reanimacije ili mjera osnovnog ili/i naprednog održavanja života. Neopravdana kilometraža, prevoženje bolesnika bez naloga ali i sporna plaćanja određenih usluga još su neki od evidentiranih nedostataka u sustavu koji vapi za temeljitim resetom.

U periodu od 13 - 28. srpnja 2022. godine, za ravnatelja, od strane novog Upravnog vijeća, proveden je novi natječaj, budući je onaj prethodni, raspisan u mjesecu svibnju 2021. godine od stane 'stare' vlasti i starog upravnog vijeća, bio poništen. Na taj natječaj prijavio se gospodin Joško. Sada na novi natječaj prijavila su se dva kandidata, aktualni v.d. ravnatelja g. Jurić te jedan liječnik.

Funkcija primarne zdravstvene zaštite od presudne je važnosti budući najveći broj bolesnika treba jednostavnu zdravstvenu skrb koju može pružiti liječnik primarne zaštite, tek rijetki trebaju stručno i tehnički zahtjevniju skrb u bolničkoj službi. Dakle, broj usluga treba biti veliki na primarnoj razini i znatno manji na bolničkoj stoga neupitna je važnost obiteljske medicine za funkcioniranje sustava zdravstva.

"Neke istine se moraju izreći jasno i glasno"

Dobra organizacija i provedba primarne zdravstvene zaštite pozitivno se odražava na funkcioniranje svih preostalih razina zdravstvenog sustava jer pridonosi značajnoj racionalizaciji potrošnje u zdravstvu. Bez kvalitetno osposobljenih liječnika na primarnoj razini zdravstvene zaštite nema kvalitetnog sustava.

U demografski osiromašenoj zemlji, kako bi sačuvali zdrav razum ljudi, neke istine se moraju izreći jasno i glasno. Možda se probudimo pa između sebe počnemo birati najbolje a ne podobne", poručila je Ukić Kotarac.

Pročitajte više

 

Pročitajte više