SMRT MILANA BANDIĆA

Dozvoljeno je 25 ljudi na sprovodu. Na Bandićevom će ih biti puno više

Foto: Emica Elvedji/Pixsell

VEĆ se unaprijed zna kako će se na sprovodu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića u srijedu kršiti odluka o nužnim epidemiološkim mjerama koju je donio Nacionalni stožer.

"Na pogrebima, posljednjim ispraćajima i polaganjima urni može biti prisutno najviše 25 osoba, sućut ožalošćenima se ne smije izražavati bliskim kontaktom, a uprave groblja su obavezne nadzirati pridržavanje protuepidemijskih mjera", tekst je odluke koju je 26. veljače potpisao načelnik Stožera i potpredsjednik vlade te ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Odluka je na snazi do 15. ožujka.

Na komemoraciji 150, na pogrebu "veliki broj" ljudi

Međutim, Mirka Jozić, bliska Bandićeva suradnica iz Gradskog ureda za gospodarstvo, u današnjem gostovanju u HRT-ovoj emisiji Studio 4 izjavila je kako će na sprovodu biti velik broj ljudi.

Rekla je da, sukladno epidemiološkim mjerama, Grad vjeruje da će za komemoraciju moći uputiti oko 150 pozivnica.

"Što se tiče pogreba, vjerujem da nećemo moći spriječiti građane i simpatizere gradonačelnika da dođu na njegov posljednji ispraćaj. Prostor na Mirogoju i oko Mirogoja je velik", ustvrdila je Jozić.

Pitali smo šefa gradskog ureda za zdravstvo kako komentira unaprijed najavljeno kršenje epidemioloških mjera. Nije odgovorio

Dodala je da u Gradu računaju da će biti velik broj ljudi, ali da vjeruje kako će uskladiti organizaciju s covid-redarima, službama sigurnosti i policijom vezano za regulaciju prometa.

Zvali smo dr. Vjekoslava Jeleča, pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo, da ga pitamo kako komentira već najavljeno kršenje epidemioloških mjera, no nije nam se javio na poziv već nam je poslao poruku da mu pošaljemo sms što smo i učinili, no odgovor nismo dobili.

Svečana komemoracija u povodu smrti Milana Bandića održat će se sutra s početkom u 11 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu. Sprovod će biti na Mirogoju u srijedu u 12 sati, a Bandić će biti pokopan tik do arkada, kako je Indexu danas rekao Pavle Kalinić, pročelnik Gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

>>Na sprovodu Tuđmana oko 100 ljudi. Smije ih biti 25

Za kraj podsjetimo i kako je vlada na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem već prekršila mjeru o okupljanju jer je Plenković zajedno s ministrima bio na sprovodu Miroslava Tuđmana, saborskog zastupnika HDZ-a i sina prvog predsjednika neovisne Hrvatske Franje Tuđmana, na kojem se okupilo stotinjak ljudi. I tada je bila na snazi ista ova mjera koja vrijedi do 15. ožujka - po kojoj na pogrebima može biti dozvoljeno maksimalno 25 ljudi.

Pročitajte više