Dr. Barić za Index: Kanadski model zdravstva nije dobar za Hrvatsku, evo i zašto

Foto: FAH

NOVI mandatar Tihomir Orešković nakon jučerašnjeg sastanka s MOST-om izjavio je kako su razgovarali o zdravstvu i da smatra kako bi bilo dobro uvesti kanadski model zdravstva. To ne čudi ako uzmemo u obzir da je Orešković gotovo cijeli život proveo u Kanadi pa mu je samim time taj model i blizak.

Međutim koliko bi on bio dobar za Hrvatsku i naše uvjete je upitno. O tome smo razgovarali s dr. Adom Barić, predsjednicom Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL).

Ona smatra kako se opet pogrešno krenulo i da je riječ o teškoj komparaciji ako uzmemo u obzir da je kanadski sustav potpuno drugačiji od našeg.

"Prosjek plaća liječnika se kreće od 130.000 do 350.000 kanadskih dolara godišnje. Kanada ne izdvaja za lijekove, nego ih njihovi državljani plaćaju posebno preko privatnih zdravstvenih osiguranja. Zatim, Kanada godišnje po pacijentu izdvaja 6000 dolara, a Hrvatska 1000 dolara. Uostalom Hrvatska je članica EU i u našoj bližoj okolini ima puno prihvatljivijih i sličnijih sustava nego kanadski model", rekla je Ada Barić.

"Ne moramo ići u Kanadu, imamo bliže i bolje sustave"

Kao primjer nama bliskih sustava navela Njemačku, Austriju, Sloveniju, Irsku i Veliku Britaniju. Kaže kako svi oni rade na sličan način te da ne moramo zbog toga ići u Kanadu.

Zdravstvena administracija tvrdi nije ni zasjela, a opet je kaže, krenulo naopako.

"Umjesto od ljudi, oni su opet krenuli od novaca. U Hrvatskoj bi se konačno trebalo početi raditi po zakonu što znači da liječnici prestanu raditi u neadekvatno opremljenim salama i da više ne rade 1000 sati prekovremeno", rekla je dr. Barić.

Ističe kako je dosta toga da se štedi na liječnicima i pacijentima. Dodaje i kako bi se prije uvođenja bilo kakvog novog modela prvo trebala napraviti simulacija.

Nije donesena niti jedna mjera za sprječavanje odljeva liječnika

"Ne može se ljude dovoditi na gotov čin, tek ako se vidi da je nešto dobro onda se može implementirati u zdravstvo. Sad opet nismo krenuli od temelja već od krova kuće, tako se ne može funkcionirati.

Mi sad imamo dobar zdravstveni sustav zahvaljujućim liječnicima koji rade u velikom deficitu. Veliki broj doktora je otišao u zemlje EU.

Neke stvari se radikalno moraju promjeniti. Nije donesena niti jedna mjera u dvije godine da se liječnike zaustavi od odlaska u inozemstvo, niti povoljni stambeni krediti o kojima se govorilo niti se plaćaju edukacije.

Nama nedostaje 4000 specijalista, to je gorući problem, a ne to kakav ćemo imati model zdravstva. Dok vlada kaos nikakav sustav nam neće valjati", zaključila je dr. Barić.

Pročitajte više