dr. gomerčić: uginuća dupina u južnom jadranu nisu alarmantna

U vodama našega južnoga Jadrana u travnju su pronađena četiri uginula dupina, ali stručnjaci tvrde da ta uginuća nisu alarmantna. L

"U vodama Jadrana ne događa se ništa izvanredno što bi, eventualno bilo uzrok uginuća tih dupina", izjavio je danas Hini profesor zagrebačkog Veterinarskog fakulteta dr. Hrvoje Gomerčić.

Na zagrebački Veterinarski fakultet prebačene su lešine dupina kako bi stručnjaci ustanovili stanje populacije dupina i uzroke njihova uginuća.

Gomerčić tvrdi kako je uobičajeno da se godišnje u vodama hrvatskog dijela Jadrana pronađe 15-tak uginulih dupina koji ugibaju od starosti, bolesti ili zbog utjecaja čovjeka.

Prvi uginuli dupin u ovom mjesecu u južnom Jadranu pronađen je 16. travnja kod Ploča na ušću Neretve. Riječ je o ženki, plavo-bijelom dupinu, koja inače ne obitava u našem Jadranu. Stručnjaci Veterinarskog fakulteta ustanovili su da bi mogući uzrok njena uginuća mogla biti upala pluća, te da je ta nasretna ženka 15-tak dana prije uginuća pobacila mladunče.

Drugi uginuli dupin, mužjak krupnozubi, koji također ne živi u našem Jadranu, pronađen je 19. travnja na južnoj strani otoka Mljeta. Dr. Gomerčić smatra da je taj dupin uginuo barem mjesec dana prije nego što je pronađen, jer je u Veterinarski fakultet dopremljen već potpuno truo. Taj je dupin vjerojatno već bio mrtav kad je došao u naše more, rekao je Gomerčić.

Ti su krupnozubi dupini rijetkost kod nas i samo je još jedan takav bio zamijećen kod Srebrenog blizu Dubrovnika. Na iznenađenje svih živio je čak mjesec dana u našim vodama, ali je uginuo zbog progutanih plastičnih vrečica, rekao je dr. Gomerčić.

Treći uginuli dupin u ovom mjesecu, pronađen je oko 16. travnja na Lopudu kod Dubrovnika. Riječ je najvjerojatnije o plavo-bijelom dupinu, koji je privremeno smješten u Dubrovačkom institutu.

I četvrti uginuli dupin je jedini pravi stanovnik našeg Jadrana - dobri dupin kojega su ribari pronašli 24. travnja na plaži kampa Perna, između Vignja i Orebića. I taj dupin je na Veterinarski fakultet dopremljen u raspadljivom stanju, pa stručnjaci ne mogu ustanoviti uzrok njegova uginuća.

U hrvatskom dijelu Jadranskog mora živi oko 220 dobrih dupina, od kojih je oko 10 posto mladunaca. Svake godine rađa se oko 20-tak mladunčadi dobrog dupina.

Dr. Gomerčić je rekao da je kroz 20 godina u našem Jadranskom moru uginulo 115 dupina, te dva velika sjeverna kita. Njih desetak nisu pravi stanovnici Jadrana, znači nisu dobri dupini. Oko polovica njih uginula je prirodnom smrću, zbog bolesti, a polovica zbog djelovanja čovjeka. Većinom ih čovjek ubija nenamjerno, slučajno se zateknu u ribarskoj mreži, a tri od njih ubijena su namjerno. Kazna za namjerno ubijanje dupina je oko 40.000 kuna.

U 2002. uginulo je 29 dupina, od toga 17 dobrih. Lani je uginulo devet dupina.

U ovoj godini uginula su još dva dupina - u veljači u Savudriji te u siječnju u Rovinju.

(Hina) xbma ysšh

Pročitajte više