Hitna pomoć se okrenula pola kilometra od prometne, jer "nije njihovo područje"

OZLIJEĐENI muškarac, kojega je oko 16 sati udario autobus u Zaostrogu na Makarskom primorju, čekao je Hitnu pomoć više od sat vremena, jer je dežurna ekipa iz Ploča na pola kilometra od nesreće okrenula vozilo i vratila se u Dom zdravlja!

Do nesporazuma je došlo jer se nesreća dogodila točno na mjestu na kojem prestaje nadležnost Hitne iz Ploča i treba zvati liječnike u Makarsku. Redakciju Indexa kontaktirali su zgroženi očevici  koji su pomogli unesrećenom i čekali Hitnu.

"Bio sam blizu nesreće i krenuli smo nazvati Hitnu u Makarskoj, gdje su nam rekli da su o svemu obaviješteni liječnici u Pločama, da čekamo njih. Nakon dvadesetak minuta ugledali smo Hitnu iz Ploča koja se, petsto metara od mjesta gdje smo je čekali, okrenula na cesti i krenula nazad! To je nevjerojatno, ni policajci koji su bili na očevidu nisu mogli vjerovati što se događa", ispričao je Indexu očevidac.

Sreća je samo da ozljeda nije bila ozbiljna

Nadležnost Hitne iz Ploča prestaje baš južno od Zaostroga, pa, tehnički gledano, mjesto nesreće nije ni bilo njihov rajon. No, očevici koji su unesrećenog imobilizirali dok nije došla Hitna iz Makarske, zgroženi su takvim, strogo birokratskim doživljajem granice između dva Doma zdravlja.

"Čovjek je cijelo vrijeme ležao na cesti sa slomljenom rukom, sreća je da nije bilo ozbiljnog krvarenja. Kad smo vidjeli da se vozilo iz Ploča okreće, pokušali smo ih kontaktirati, ali se nitko nije javljao. Ovo se više nikad ne smije ponoviti", rekao je Indexu jedan od ljudi koji su ozlijeđenom priskočili u pomoć.

Dom zdravlja Ploče: To ionako nije naše područje!

U Domu zdravlja Ploče prvo nisu željeli komentirati incident, a nakon kraćeg uvjeravanja da ih se popodnevni nesporazum itekako tiče, kazali su da im je dojavljena - pogrešna lokacija nesreće!

"Nazvali su nas da dođemo između Podace i Graca, a ne u Zaostrog, jer to ionako nije naše područje. Osim toga, u isto smo vrijeme imali još dva poziva za intervenciju", rekla nam je dežurna sestra u Domu zdravlja Ploče.

U ovu je verziju, tvrde naši ostali sugovornici, teško povjerovati, jer su Hitnu zvali mještani, koji i te kako dobro znaju gdje je Zaostrog.

Poslije peripetija i igre gluhog telefona, ozlijeđeni je nakon više od 70 minuta prevezen u makarski Dom zdravlja.

Pročitajte više