Drašković: Hrvatska Vlada primjer kako se štite nacionalni interesi

PREDAJA osmorice hrvatskih časnika Haaškom sudu u posljednjih mjesec i pol dana primjer je kako neka vlada, kao Vlada hrvatskog premijera Ive Sanadera, štiti nacionalne interese, izjavio je u nedjelju u emisiji "Nije srpski ćutati" BK Televizije novi ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković.

"Ne vidim zašto bismo mi u Srbiji morali postupati drugačije", kazao je Drašković, dodajući da bi se i četvorica vojnih i policijskih generala, haških optuženika trebali predati Haaškom sudu, posebno ističući generala Nebojšu Pavkovića, koji je isključio svaku mogućnost svog dobrovoljnog odlaska u Den Haag.

"Ako je vitez, sad bi trebao napraviti još jedan viteški potez" i predati se Haaškom sudu, rekao je Drašković za Pavkovića.

Jedan od prioriteta vanjske politike pod njegovim vodstvom, kazao je Drašković, bit će i dobrosusjedska suradnja, u svjetlu koje treba promatrati i aktualne tužbe Srbije i Crne Gore protiv zemalja NATO-a koje su bombardirale tadašnju SR Jugoslaviju 1999. godine, ali i tužbe za genocid koje su protiv Srbije i Crne Gore Međunarodnom sudu pravde u Den Haagu podnijele Republika Hrvatska i Bosna i Hercegovina.

"Ukoliko i Bosna i Hercegovina i Hrvatska, a i Srbija i Crna Gora, ističu jednodušnu potrebu najboljih međusobnih odnosa i pomirenja, zajedničkog hoda u EU, onda ne vidim kako se dobri odnosi mogu raditi na tužbama i kontratužbama, pa ne vidim ni kako mi možemo u Partnerstvo za mir ako se tužimo sa zemljama SAD i EU . Činit ću najviše što mogu s vodećim ljudima u NATO-u, EU, Sarajevu i Zagrebu, da svi povučemo svoje tužbe", kazao je Drašković, naglašavajući da će razgovarati sa svima - i s liderima Albanaca na Kosovu - jer ne vjeruje da narodi u regiji žele pomirenje graditi na tužbama.

Pročitajte više