DRASTIČNA PROMJENA Vraća se zima - i potrajat će. Snijega će biti posvuda, čak i na Jadranu

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL, FAH, Čitatelj Karlo Briški

NAKON gotovo proljetnih temperatura - zima će ipak pokazati svoje pravo lice. Gotovo proljetni ugođaj prošlih dana, i jednog od najtoplijih siječanja u povijesti mjerenja, zamijenit će onaj pravi zimski, sa snijegom u većem dijelu unutrašnjosti.


Hrvatski autoklub je izdao upozorenje zbog vožnje po vlažnim i skliskim kolnicima u većem dijelu zemlje te moguće poledice, osobito na mostovima i nadvožnjacima.

U Međimurju i Zagorju, ponegdje i u gorju snijeg već pada, a tijekom dana će ga biti i u nižim predjelima. Snijeg trenutno pada u Bednji, Varaždinu i na Sljemenu. Ponegdje će se stvarati i snježni pokrivač, javlja meteorolog HRT-a Zoran Vakula.

>> Pada li i kod vas snijega? Šaljite na fotografije na desk@index.hr.

(Snijeg u Lokvama)

U Gorskome kotaru navečer mogao bi nastati snježni pokrivač viši od 10 cm. Počet će padati i u Lici, a u noći na subotu, nošen jakom i olujnom burom, moguć je i ponegdje na sjevernom Jadranu, javlja Vakula. Prije toga puhat će podjednako jako jugo i južni vjetar, prolazno i jugozapadni, a nevolje prijete i od obilne kiše - tijekom petka često i uz više od 50 litara kiše po četvornome metru, gdjegod vjerojatno i bliže 100.

U Dalmaciji obilna kiša i pljuskovi

U Dalmaciji su obilniji pljuskovi i grmljavina vjerojatniji navečer i u noći na subotu, ali i tijekom dana bit će povremene mjestimične kiše. Uz jako i olujno jugo, more će biti većinom umjereno valovito i valovito, a temperatura od 10 do 15 °C.

Na jugu Hrvatske podjednako toplo, valovito i vjetrovito, ne samo zbog juga nego i južnog vjetra, te još oblačnije i kišovitije nego na srednjem Jadranu.


Vikend i početak novoga tjedna

U subotu na Jadranu nastavak kiše, uz jak i olujan južni i jugozapadni vjetar na južnom dijelu, a na sjevernom pak uz buru, s kojom je mjestimice moguć i snijeg. U nedjelju malo stabilnije i mirnije, a od ponedjeljka se ponovno povećava vjerojatnost za jačanje juga i povremenu mjestimičnu kišu.

Na kopnu u subotu većinom snijeg, obilniji u gorju, a snježni pokrivač stvarat će se i u mnogim nizinama. Do kraja dana razvedravanje pa će nedjelja biti uglavnom suha, s jutarnjim minusima, kojih će biti i u novome tjednu, kada su ponovno moguće oborine.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a, od utorka se na kopnu opet očekuje snijeg - i trebao bi padati nekoliko dana. Temperature bi trebale ostati ispod ili blizu ništice. DHMZ je za područje Gospića za ponedjeljak objavio upozorenje na umjerenu opasnost od hladnog vala.
 

Pročitajte više