Romsko naselje kod Drnja pod vodom. "Sve pliva, bez svega smo ostali"

Screenshot: HRT/HTV

RIJEKA Drava je u općini Drnje već premašila rekordni vodostaj, a vrhunac vodenog vala se očekuje tijekom noći. Direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković je nakon obilaska terena rekao da od poplave brane stotine kuća. Sve su žurne službe na terenu, kao i stotinjak vatrogasaca koji pojačavaju zečje nasipe. 

Maksimalan vodostaj očekuje se oko pola noći, a u Drnju se brani točkasto 20-ak objekata. Posebna pozornost će se posvetiti stabilnosti nasipa kojim se brani više stotina kuća i oko tisuću stanovnika. Desetak objekata u nebranjenom, poplavnom području u kontaktu je s vodom.

"Bez svega smo ostali"

17 djece i 16 odraslih iz romskog naselja Autoput kod Drnja smješteno je u sportsku dvoranu osnovne škole jer je njihovo naselje pod vodom, piše HRT. "U kućama je sve plivalo - deke, škrinje, perilice, sve što smo imali je u vodi, sve. Bez svega smo ostali, nemamo više ni ono malo što smo imali", ispričao je Miroslav Balog.

U Dravskoj ulici voda je stigla u dvorišta, ali zečji nasip se još uvijek drži. "Mi smo svjesni situacije, ali prostora za paniku još nema, puno je vatrogasaca i žurnih službi, na terenu brane kuće, sigurni smo da ćemo, kako se vodni val bude povećavao, pojačavati obrambenu liniju od kuće do kuće", poručio je načelnik općine Drnje Petar Dombaj. 

Deset općina Koprivničko-križevačke županije se nalazi uz rijeku Dravu. Teško je prognozirati što će donijeti rekordni vodostaj. "Prvotne prognoze bile su plus 700 centimetara, a sad su nešto optimističnije - 650, odnosno željena je razina vodostaja 635. U svakom slučaju, to je puno više od povijesno maksimalnog vodostaja od 578 centimetara", naveo je Đuroković.

Pročitajte više