DRAŽBA VAN GOGHOVE SLIKE ODGOĐENA ZBOG DODATNE PROVJERE

Dražba novootkrivene slike Vincenta Van Gogha, za koju se vjeruje da je vrijedna cijelo bogatstvo, odgođena je kako bi stručnjaci iz Van Goghova muzeja u Amsterdamu mogli provjeriti njezinu autentičnost.

Gradić Portets na jugozapadu Francuske bio se pripremio na poplavu posjetitelja jer je za subotu bila najavljena dražba te slike kupljene prije dvanaest godina za 1500 eura.

"Muzej Van Gogha ponudio je u četvrtak kasno poslijepodne da obavi još jedan pregled", rekao je dražbovni povjerenik Eric Le Blay.

Drugi stručnjaci i restauratori kažu da je slika autentična, tvrdi Le Blay, ali čeka se konačna "presuda" Van Goghova muzeja.

"U interesu potpune jasnoće radije ćemo odgoditi prodaju. Sliku ćemo ponovno dati na dražbu na temelju (njihove) ocjene", rekao je Le Blay i izrazio nadu da će se tako smiriti val nedoumica u vezi s autentičnošću slike.

To malo ulje na drvenoj podlozi prikazuje poljodjelca pod oblačnim nebom. Više od stoljeća nije se znalo gdje je, a onda je jedno oko sokolovo na sajmištu u pariškom predgrađu uočilo potpis "Vincent" u uglu slike.

Jedan je talijanski laboratorij ustanovio da je pigment na slici iz 19. stoljeća, da su boje identične onima na drugim Van Goghovim slikama, a da je potpis star najmanje stotinu godina.

Drugi je pregled pokazao da i premaz odgovara onomu koji je uptorebljavao Van Gogh koji je često slikao cvijeće i polja.

Stručnjak za Van Gogha Benoit Landais kaže da je uvjeren u autentičnost slike. On je Le Blayu rekao da je slika nastala 1883. u Nizozemskoj, da je nabrojana u popisu iz 1890., nakon slikareva samoubojstva. Nakon 1894. slici se gubi svaki trag.

Le Blay je početkom prošloga tjedna rekao da će dražba početi od milijun do milijun i pol dolara, a da bi slika mogla postići i dvostruko višu cijenu.

Pročitajte više