Dresden obilježava 60 obljetnicu bombardiranja

Njemački grad Dredsen obilježava u nedjelju 60. godišnjicu razornog bombardiranja savezničkih zrakoplova tijekom kojeg je poginulo najmanje 35.000 stanovnika, dok je najveći dio povijesne gradske jezgre u potpunosti uništen. L

Obljetnicu je iskoristilo oko 2.000 neonacista koji su promarširali glavnim gradom pokrajine Saske noseći crne zastave i transparente s nacističkim porukama. Političari su zabrinuti da bi se njihov pohod mogao pretvoriti u sukob sa stanovnicima Dresdena koji su na ulice izašli s bijelim ružama.

Nedjeljnoj komemoraciji nazoče i veleposlanici četiriju sila pobjednica Francuske, Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije koji će poslati poruku mira i pomirbe, istovremeno podsjećajući na zločine nacista u gradovima koji su dijelili sudbinu Dresdena.

Službena proslava počela je odavanjem počasti žrtvama kod masovne grobnice, dok su neonacistički prosvjednici mahali transparentima poput onoga na kojem piše: "Bombaški teror saveznika - jučer i danas. Hiroshima, Nagasaki, Dresden i danas Bagdad. Nema oprosta, nema zaborava".

Potpuno nepripremljeni Dresden je u noći s 13. na 14. veljače 1945. napalo više od 800 britanskih i američkih bombardera koji su izbacili 1478 tona eksplozivnih i 1182 tone zapaljivih bombi. Tijekom napada uništeno je preko 25.000 zgrada i 90.000 stanova, a život je izgubilo najmanje 35.000 stanovnika.

U javnosti je i šezdeset godina nakon bombardiranja još uvijek aktualna kontroverza oko toga u kojoj je mjeri uništenje Dresdena, koji je početak 1945. dočekao kao jedan od najmanje oštećenih njemačkih gradova, bilo vojno opravdano s obzirom na to da se u gradu nije nalazila značajnija vojna industrija. Dresden je pred kraj rata služio prvenstveno kao utočište desecima tisuća izbjeglica koje su u glavni grad Saske došle iz istočnih dijelova tzv. Trećeg Reicha bježeći pred ruskim postrojbama.

Razaranje Dresdena u posljednje vrijeme služi desno ekstremnim snagama te posebice Nacionalsocijalističkoj stranci Njemačke (NPD) kao izlika za provokacije. Tako je predvodnik NPD-a saskom parlamentu Holger Apfel prije nekoliko tjedana izjednačio bombardiranje Dresdena s holokaustom nad europskim židovima tijekom nacionalsocijalističke vladavine čime je izazvao žučnu diskusiju te pokrenuo zahtjeve za zabranom NPD-a zbog protuustavnog djelovanja.

(Hina) xbcav ydj

Pročitajte više