Drobnjak "s optimizmom" pristupa dužnosti pregovarača s EU

Put Hrvatske u Europsku uniju nije lagan, i na tom putu treba riješiti značajne zadaće, ali ja s optimizmom pristupam poslu pregovarača s EU i uvjeren sam u konačni uspjeh, rekao je u srijedu za Hinu veleposlanik Vladimir Drobnjak koji će biti glavni pregovarač Hrvatske za uključenje u EU.

"Put Hrvatske u Europsku uniju nije lagan i nije bez zapreka, ali ja s optimizmom pristupam dužnosti glavnog pregovarača i uvjeren sam u konačni uspjeh", kazao je Drobnjak, trenutačno na položaju stalnog predstavnika Hrvatske pri Ujedinjenim narodima u New Yorku.

Na sastanku hrvatskog premijera Ive Sanadera i čelnika hrvatskih parlamentarnih stranaka u srijedu je dogovoreno da će Drobnjak biti glavni hrvatski pregovarač s EU.

"Kao što je cilj kojem težimo velik, tako su velike i zadaće koje treba riješiti", ocijenio je Drobnjak.

On je najavio da idući tjedan dolazi u Zagreb kako bi započeo s pripremama za buduće pregovore između Hrvatske i EU koji bi trebali početi 17. ožujka.

"Hrvatska je do sada pokazala da ima političkog i stručnog znanja, sposobnosti i snage ubrzano se približavati Europskoj uniji i uspješno se nositi sa svim izazovima tog procesa, pa nema nikakvog razloga da tako ne bude i ubuduće", rekao je on.

Drobnjak je zahvalio hrvatskoj Vladi na povjerenju, a premijeru Sanaderu na pohvalnim riječima koje je o njemu izrekao.

"Ovo je veliko priznanje meni osobno i hrvatskoj profesionalnoj diplomaciji, ali i ogromna odgovornost", kazao je Drobnjak.

Sanader je za Drobnjaka kazao da je visoki profesionalac, jedan od ponajboljih hrvatskih veleposlanika, da odlično poznaje europske institucije te da je hrvatski domoljub.

Drobnjak je zahvalio i "svim parlamentarnim strankama na konsenzualnoj potpori" naglašavajući da će mu ta potpora "u daljnjem radu biti od najveće moguće važnosti".

"U Europsku uniju ulazimo svi zajedno, cijela Hrvatska, i zato se pregovori mogu uspješno provesti samo zajedničkim radom i uz puni angažman svih segmenata društva", kazao je on.

Drobnjak ima veliko iskustvo u odnosima s Europskom unijom. Od 2000.- 2003. bio je hrvatski veleposlanik pri EU u Bruxellesu, član državnog izaslanstva i pregovaračkog tima RH za pregovore s EU o stabilizaciji i pridruživanju te posebni izaslanik za pripreme kandidature Hrvatske za članstvo u EU.

Drobnjak je u hrvatskoj diplomaciji od 1992., a bio je i pomoćnik ministra vanjskih poslova za multilateralu od 1997-2000., nacionalni koordinator Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu te predsjednik radnog stola za sigurnost Pakta o stabilnosti.

Veleposlanik Drobnjak (48) diplomirani je pravnik, oženjen i ima jedno dijete.

(Hina) xsl ybs

Pročitajte više