Droga "Black Mamba" ubila već 28 ljudi u EU: Tvar je slična THC-u, ali je strašno opasna

Screenshot: YouTube

NOVA droga Black Mamba sada je stavljena na popis opasnih psihoaktivnih tvari u cijeloj Europi. Radi se  tvari od koje je u Europskoj uniji dosad umrlo 28 ljudi, dok ih je 25 doživjelo teška trovanja. U Hrvatskoj je ova supstanca već zabranjena.

"Crna mamba" prema procjeni Europskog centra za monitoring droga i ovisnosti ima iznimno opasan učinak na na ljudski organizam. U pitanju je kemijski spoj MDBM-CHIMICA.

Dijeli sličnosti s tvari THC, koji je odgovoran za većinu psihoaktivnih učinaka kanabisa. Ipak, radi se o puno jačoj tvari.

Neka izvješća na osnovu koji je navedena tvar ušla na popis zabranjenih u cijeloj EU navode kako su zabilježeni slučajevi u kojima je kod konzumenata Crna mamba izazvala agresivnost.

Europski povjerenik za migracije, unutarnje poslove i državljanstvo Dimitris Avramopoulos potvrdio je kako broj novih opasnih supstanci stalno raste.

"Zemlje članice ne mogu se same uspješno boriti protiv njihovog širenja. Naš prijedlog da se MDMB-CHMICA, odnosno "Crna mamba" stavi pod nadzor jedno je od naših nastojanja u borbi protiv psihoaktivnih tvari na europskoj razini", rekao je Avramopoulos.

Pročitajte više