Droga i kazna: U američkim zatvorima je sve manje crnaca, a sve više bijelaca

AFROAMERIČKA zajednica s razlogom može biti ponosna na statističke podatke koji su danas objavljeni u Sjedinjenim Država, a iz kojih je vidljivo da je po prvi puta u posljednjih 20 godina broj Afroamerikanaca kažnjenih zatvorskim kaznama zbog zloupotrebe droge drastično pao, piše Washington Post.

Istodobno, broj Amerikanaca bijele puti kažnjenih zatvorskim kaznama također zbog zloupotrebe droge, drastično je porastao. Podaci su izvučeni iz statističkog izvješća vošingtonskog "Sentencing Projecta" koji je izvijestio da je broj "crnih" kažnjenika sa 145.000 iz 1999. godine pao na 113.500 u 2005. što je pad od 21 %.

U istom periodu broj "bijelih" kažnjenika koji su zatvoreni zbog zloupotrebe droge konstantno je rastao te je sa 50.000 u 1999. godini porastao na 72.000 koliko ih je evidentirano 2005. Riječ je o postotnom povećanju od čak 42 %.

Istodobno broj osoba osuđenih zbog istih kaznenih djela s područja Južne Amerike ostao je isti odnosno konstantno se kreće oko brojke od 51.000 kažnjenika.

Washington Post piše da se u zatvorima u SAD-u nalazi ukupno oko dva milijuna ljudi, od čega je većinu njih godinama predvodila crnačka populacija. Od ukupnog broja zatvorenika, čak četvrtina njih iza rešetaka je završila zbog kaznenih djela vezanih uz drogu.

"Sentencing Project" također navodi da se spomenute brojke mogu reflektirati na dva faktora: povećano povjerenje tužitelja i sudaca prema zatvorskim alternativama poput sudova za slučajeve zloupotrebe droge te na pomak u pogledu policijskog fokusa na zloupotrebu metamfetamina kojeg najčešće koriste i raspačavaju američki bijelci.

R.I.
Foto: AFP (Arhiva)

Pročitajte više