Drogiranog prijatelja u Zagrebu izbacila na stubište, umro je. Ide u zatvor

Na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu ovih je dana na godinu dana zatvora osuđena 47-godišnja S.P., udovica i majka tinejdžerice, koja je, kako stoji u presudi, u svom stanu u zagrebačkoj Baštijanovoj ulici D.P.-u omogućila trošenje droga i nije mu pružila pomoć kada je bio životno ugrožen.

Kako stoji u presudi, ona je u siječnju 2017. godine u svoj stan na Trešnjevci pustila D.P.-a, koji je zatim uzeo metadone, tablete koje se daju ovisnicima u procesu liječenja ovisnosti, a zatim nije pozvala hitnu pomoć na vrijeme.

Ne smatra se krivom

"Znala je da je D.P. ovisnik o opojnim drogama, a metadon se nalazi na Popisu droga i biljaka iz kojih se može dobiti droga. Tom prilikom je imenovani uz metadon konzumirao i lijekove tramadol i diazepam, uslijed čega je pao u toaletu stana kojim se koristila okrivljena.

Nakon toga su K.K. i okrivljena, a nakon što su vidjeli da je D.P. uslijed konzumacije metadona pao u toaletu stana i zadobio ozljedu opisanu kao oguljotinu na koži čela, imenovanoga iznijeli na stubište ispred stana, iako je bila svjesna da mu je život ugrožen te da zbog općeg stanja i predoziranosti može preminuti", stoji u presudi.

D.P. je na stubištu stana preminuo od predoziranosti navedenim tabletama, a sud je ocijenio da je S.P. to mogla spriječiti tako da pozove hitnu pomoć, što nije učinila na vrijeme. Ona pak je na sudu rekla da se ne smatra krivom ni na jednu od točaka optužnice.

Kazala je da ga je iz stana istjerala jer je psovao pred njezinom kćeri te da je u stan koji je pripadao njenom partneru došao nakon sedam godina zatvora kako bi "vidio svoju omiljenu nećakinju", odnosno njezinu kćer. 

D.P. bio je njezin bivši šogor, a noć prije smrti prespavao je kod njih. On se porukom javio majci i rekao da treba pričuvati bivšu nećakinju te joj je poručio da "ne brine". S.P. je na sudu rekla da on nije pao kod nje u kupaonici, već da je otišao u dućan i da ga je našla u zabačenom dijelu haustora, no poruke pronađene u njenom mobitelu ispričale su drugačiju priču.

Zvala prijatelja da dođe po njega, hitnu nazvala prekasno

Ona se, naime, nakon što je D.P. pao javila njegovom prijatelju, opisala što se dogodilo i pitala što da radi. Tražila je od njega da dođe po oštećenog, no on nije odgovarao na poruke. Također je bilo znakovito zbog čega je D. P. pronađen bez hlača, koje su bile bačene pored njega. S. P. je najprije u iskazu rekla da si je valjda ubrizgavao metadon u nogu, da bi kasnije rekla da ih je ona skinula jer mu je stavljala obloge.

Nakon nekog vremena, S.P. ipak poziva hitnu pomoć, no, kako stoji u presudi, nakon dužeg vremena i nije im rekla da je oštećenik predoziran. Zbog svega toga, hitna pomoć došla je prekasno i mogli su konstatirati samo smrt.

Tužiteljstvo je za K.K. tražilo dvije godine zatvora, a za S.P. dvije i pol. On je u međuvremenu preminuo, a kod nje je sud ocijenio olakotnim to što nije ranije kažnjavana i što se sama liječila od ovisnosti, pa je bila smanjeno ubrojiva.

Pročitajte više