Druga pandemijska zima u Europi: Kaos na istoku, neizvjesnost na zapadu

Foto: EPA

LOCKDOWNI, porast broja zaraženih i podjela oko cjepiva obilježili su početak druge pandemijske zime u Europi, donoseći, kao u istočnoeuropskim zemljama, neizvjesnost i na zapadu kontinenta.

WHO: Broj novih slučajeva u Europi raste već treći tjedan zaredom

Unatoč širokoj dostupnosti cjepiva ove zime u odnosu na prošlu, Europa je jedini dio svijeta koji bilježi porast broja novih slučajeva covida-19, objavila je prošle srijede Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Ovo je treći uzastopni tjedan kako Europa bilježi porast broja zaraženih koronavirusom, piše CNN.

Istočna Europa i Rusija bilježe sve više smrtnih slučajeva i zaraženih, ponajviše zbog neodlučnosti i oklijevanja u cijepljenju, pa je prema podacima Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) pokrivenost cjepivom u tom dijelu Europe dosegnula tek 24 posto.

Latvija uvela lockdown

Prošlog četvrtka Latvija je postala prva zemlja u Europskoj uniji koja je uvela lockdown zbog velikog broja slučajeva uslijed slabe stope imunizacije. Samo 56% svih odraslih osoba u toj zemlji primilo je obje doze cjepiva, u usporedbi s prosjekom EU od 74.6%.

Zapadna Europa također bilježi porast slučajeva covida-19 unatoč tome što neke zemlje imaju gotovo univerzalnu pokrivenost cjepivom. Stopa incidencije covida-19 u Njemačkoj porasla je u subotu na 100 novih infekcija na 100.000 stanovnika, prvi put od svibnja. Belgija i Irska bilježe najveće stope oboljelih u zapadnoj Europi, prema ECDC-u, s incidencijama 325.76 odnosno 432.84 na 100.000 ljudi.

Različite stope cijepljenja dovele istok i zapad Europe na dva odvojena kolosijeka

Belgijski ministar zdravstva Frank Vandenbroucke rekao je u srijedu kako se njegova zemlja nalazi u četvrtom valu. Više od 85% odrasle populacije potpuno je cijepljeno, a dužnosnici kažu da je velika većina hospitaliziranih pacijenata s covidom-19 bila necijepljena.

"Različite stope cijepljenja dovele su istočnu i zapadnu Europu na dva odvojena kolosijeka, ali zajedničko im je to što je stopa zaraze potaknuta popuštanjem pandemijskih ograničenja, što hladno vrijeme tjera ljude u zatvorene prostore i što je vrlo zarazni delta soj sada dominantan", rekao je za CNN dr. Peter Drobac, stručnjak za globalno zdravlje na Poslovnoj školi Saïd Sveučilišta u Oxfordu.

Rumunjska ima jednu od najvećih stopa smrtnosti na svijetu

Stopa zaraze u nekim je zapadnoeuropskim zemljama prilično visoka, ali zahvaljujući cjepivima, smrtni slučajevi i hospitalizacije zbog covida-19 uglavnom su nepromijenjeni u usporedbi s istočnim zemljama. Rumunjska će od ponedjeljka ponovno uvesti noćni policijski sat i proglasiti zdravstvene propusnice obaveznima za većinu mjesta, nekoliko dana nakon što je zabilježeno 19.25 smrtnih slučajeva na milijun stanovnika, što je jedna od najvećih svjetskih stopa smrtnosti od covida-19 po stanovniku.

Rumunjski problemi nisu posljedica nedostatka cjepiva. Zemlje Europske unije imaju pristup svim cjepivima koja je EU odobrila, ali, kao u mnogim zemljama od Baltika do Balkana, uvođenje cjepiva u Rumunjskoj otežano je oklijevanjem s cijepljenjem, lošom komunikacijom vlade i nepovjerenjem prema vlasti. Prema ECDC-u, samo 35.6% odrasle populacije potpuno je cijepljeno.

Susjedna Ukrajina izvijestila je u četvrtak o najvećem dnevnom broju slučajeva covida-19 od početka pandemije (22.415), nekoliko dana nakon što je predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao građane da se cijepe, rekavši da je to jedini način da se spriječi lockdown.

"Iz ove situacije postoje dva izlaza: cijepljenje ili zatvaranje. Svaki dan se suočavamo s ovim izazovom i ovim izborom. Zbog gospodarstva ne podržavam lockdown", rekao je Zelenskij.

No od petka su škole u ukrajinskim žarištima zaraze zatvorene, a vlada je objavila da su potvrde o cijepljenju ili negativan test neophodni za pristup javnom prijevozu u glavnom gradu nakon što je broj dnevnih smrtnih slučajeva dostigao rekordnih 614, prenosi Reuters.

Najgora faza pandemije u Rusiji

Rusija prolazi kroz najgoru fazu pandemije. Moskva je u ponedjeljak započela 10-dnevni lockdown jer su državni dužnosnici otvoreno priznali da se zemlja suočava sa strašnom zimom. Rusija je više puta u posljednjih nekoliko dana izvijestila o najvećem dnevnom broju zaraženih i preminulih, a u srijedu je zabilježila rekordnih 1028 službenih smrtnih slučajeva.

"Naravno, nije učinjeno sve što je trebalo učiniti za informiranje i objašnjenje neizbježnosti i važnosti cijepljenja, ali u isto vrijeme građani naše zemlje moraju zauzeti odgovorniji stav i cijepiti se", rekao je Dmitrij Peskov, glasnogovornik predsjednika Vladimira Putina, priznajući djelomičnu odgovornost za niske stope cijepljenja.

"Zapadna Europa neće dosegnuti krizne razine iz bliže prošlosti, poput podizanja poljskih bolnica, jer su cjepiva definitivno promijenila situaciju i u tom smislu bi trebalo biti puno razloga za optimizam", rekao je Drobac, dodajući kako primjer Velike Britanije pokazuje da cjepiva ipak nisu univerzalno rješenje.

Veliki problemi u Britaniji

Velika Britanija bilježi najviše dnevnih slučajeva u zapadnoj Europi nakon što je tijekom ljeta ukinula gotovo sva pandemijska ograničenja. Zdravstveni stručnjaci i medicinske organizacije zamolile su britansku vladu da ponovno uvede mjere poput obaveznog nošenja maski ili potvrda o cijepljenju, poput drugih europskih zemalja, kako bi se spriječilo uvođenje restriktivnih mjera poput lockdowna.

No vlada je odbila takve mjere unatoč tome što raste broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva. Katherine Henderson, predsjednica Kraljevskog koledža za hitnu pomoć, izjavila je u nedjelju za Sky News kako je zdravstvena služba već u teškoj situaciji zbog covida-19. Odjeli hitne pomoći diljem Velike Britanije već se bore s dugačkim redovima ispred ambulanti. Britanski premijer Boris Johnson pozvao je građane starije od 50 godina i one koji su u visokom riziku od covida-19 da prime treću dozu cjepiva. Pokušaj je to da se prevlada slabljenje zaštite koje se događa šest mjeseci nakon cijepljenja.

Nova varijanta

To neće biti dovoljno zbog vrtoglavog porasta broja slučajeva koji mogu biti plodno tlo za stvaranje novih sojeva. U petak je britanska Agencija za zdravstvenu sigurnost otkrila postojanje izvedenice delta soja, AY.4.2, rekavši kako se radi o "varijanti koja se istražuje" zbog nekih dokaza da bi mogla povećati stopu zaraze u Velikoj Britaniji u usporedbi s delta sojem.

"U Velikoj Britaniji strategija je bila jako usredotočena na to da cijepljenje obavi sav posao. I mislim da to neće biti dovoljno. To je opasna strategija koja se oslanja na to da će se necijepljene osobe, poput djece, zaraziti kako bi se stvorila razina ukupnog imuniteta stanovništva kako prirodnom imunizacijom tako i cijepljenjem. Problem nije samo u tome što ova strategija dopušta neprihvatljivo visoku razinu hospitalizacija i smrti već i to što možda neće funkcionirati", rekao je Drobac.

Irski premijer: Covid-potvrde ostaju na snazi

Dok Velika Britanija odugovlači s novim mjerama, Irska se suzdržava od ukidanja pandemijskih ograničenja zbog ponovnog porasta broja zaraženih unatoč tome što ima jednu od najvećih europskih stopa cijepljenja, 92%. Tijekom konferencije za novinare prošlog utorka irski premijer Micheál Martin rekao je da će covid-potvrde ostati na snazi za sva okupljanja i događaje u zatvorenom prostoru, da će maske i dalje biti obvezne u zatvorenim javnim prostorima, a u ugostiteljskim objektima bit će dopušteno posluživanje samo za stolovima.

"Europa ne smije odlutati do lockdowna i stope smrtnosti kao prošle zime. Ne znamo u kakvoj ćemo epidemiološkoj situaciji biti za dva ili tri mjeseca i zato moramo biti malo oprezniji", rekao je u srijedu Mike Ryan, izvršni direktor WHO-ovog programa za hitne zdravstvene slučajeve.

Pročitajte više

 

Pročitajte više